DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A miniszteri ígéretnek megfelelően 2016 februárjában jogerőssé vált a repülőtér zajgátló védőövezetet kijelölő határozata, amely egyebek között a rákoshegyiek zajvédelmét is biztosítja.
Magának a zajvédelemnek a kapcsán, és ahogy ön is mondta, Közép-Európa egyik legjelentősebb nemzetközi repülőterének közvetlen környezetében valamifajta hatással mindenképpen számolni kell. Nyíl-vánvaló, hogy a forgalom időkorlátozásával, az éjszakai repülések korlátozásával, illetve tilalmával, a felszállási irányok kijelölésével, a felszállási kanyarodási szögek meghatározásával a zajártalmat lehet befolyásolni, és ezt meg is tettük. Tehát a kormány nem hagyta és nem hagyja cserben a rákoshegyieket sem.
Ezek a zajvédő intézkedések felölelik, mint említettem, a forgalom kritikus időszakban történő, a Budapest feletti éjszakai műveletek korlátozását, környezetkímélő repülési módok alkalmazását, a futópálya-használatot, zajcsillapító hajtóműpróbázó hely kiépítését, a sugárfék visszaszorítását és egyáltalán a csendesebb gépek bevezetését. Egy várossal körbeépült repülőtér esetében ez a világon mindenütt feladatot jelent a közlekedési szakemberek számára. Ma a magyar körülmények között is igyekszünk a lehető legmesszebbmenően az ott, a Ferihegy környékén lakók védelmét biztosítani.
Ugyanakkor, ezzel együtt az kétségtelen, hogy a 2017. március 13-án kezdődött és 2017 júniusáig tartó felújítás, az 1-es pálya felújítása okoz gondokat, ezért ez év nyaráig (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) az ott lakók szíves türelmét és megértését kérjük. (Az elnök újból csenget.) Utána ezek a gondok mérséklődni fognak. Köszönöm szépen. Köszönöm a türelmét. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me