DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! 2013 óta 1305 fővel nőtt az oktatás rendszerében azoknak a száma, akik a pedagógusszolgálatokban, az iskolákban gyógypedagógus munkakörben tevékenykednek. Az ön felszólalásának egy jó része a különböző kategóriák összekeverésére alapul: vannak a beilleszkedési, tanulási és magatartási nehézséggel küszködő gyermekek, ők a btm-es rövidítéssel rendelkező gyermekek, és vannak az sni-sek, a sajátos nevelési igényűek. A diszlexiások, a diszgráfiások, a diszkalkuliások ez utóbbiba tartoznak, tehát az előbbi módosítások rájuk nem vonatkoznak.
(13.20)
A benyújtott kérdése máshol meg tájékozatlanságról tanúskodik, például ott, amikor figyelmen kívül hagyja, hogy jelenleg is több olyan esetet szabályoz a törvény, amikor a sajátos nevelési igényű tanulót nem gyógypedagógusnak lehet vagy kell oktatnia, ráadásul ezek olyan szabályok, amelyek 1993 óta hatályosak Magyarországon.
Az sni-s tanulókkal kapcsolatban el kell mondani, hogy akkor kell konduktort foglalkoztatni az ő nevelésükre, gondozásukra, ha az óvodában vagy az iskolában a foglalkozás elsődleges célja a sajátos nevelési igényből eredő hátrány csökkentése, illetőleg akkor is, ha egészségügyi és pedagógiai célú rehabilitáció vagy habilitáció az adott foglalkozás célja. Minden más esetben nem szükséges a törvény szerint ilyesfajta gyógypedagógus szakember alkalmazása.
Ez a módosítás kizárólag az enyhe és középsúlyos fogyatékos tanulókra vonatkozik, és csak bizonyos tárgyakra, tehát nem minden tárgyra, ahogy ön beszélt, hanem a készségtárgyakra, elsősorban rajz, testnevelés, technikai, ének-zene, etika. Itt sem arról van szó, hogy szakképzettség nélküli személyek foglalkozzanak a gyermekkel, hanem szakos tanárok, az adott szakvégzettséget szerzett tanárok alkalmazásáról van szó. Azt hiszem, a pedagógusok esetében pontosan azokat a problémákat, amelyeket ön is említett, hogy bizonyos helyeken pedagógushiány mutatkozhat a következő években, a másfélszeresére emelt pedagógusbér nagyon jó módon tudja megelőzni. Köszönöm szépen. (Dr. Bárándy Gergely közbeszól. - Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me