DR. VÍZKELETY MARIANN

Full text search

DR. VÍZKELETY MARIANN
DR. VÍZKELETY MARIANN igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Az ügyvédi tevékenységről szóló tervezet előkészítése 2016 tavasza óta folyik a minisztériumban erre a célra felállított kodifikációs munkacsoporton belül. A kodifikáció során a lehető legszélesebb körű társadalmi egyeztetést folytattuk le. ’16 októberében a kormány honlapján közzétettük az új tervezet téziseit, majd a beérkezett véleményeket részletesen megvizsgáltuk. Több ízben egyeztettünk az ügyvédi kamarák képviselőivel és különböző jogtanácsosi csoportokkal is. A tervezet megszövegezésére az ügyvédi kamarák által delegált képviselőkkel szoros együttműködésben került sor.
Az összeférhetetlenségre vonatkozó szabályozás célja az, hogy biztosítsák a független, befolyásmentes eljárást az ügyvédi tevékenység ellátása során. Az összeférhetetlenségi szabályok tehát nem öncélúan korlátoznak, hanem akkor és annyiban, amennyiben ez az ügyvédi tevékenység megőrzéséhez, annak függetlenségéhez szükséges. Az összeférhetetlenség szabályozása a tervezetben többszintű, egyes tevékenységek eleve tiltottak, ilyen például a munkaviszony és a közszolgálati jogviszony is, és a munkavégzési tilalom alól is van már a hatályos törvényben is számos kivétel, főképpen azért, mert az ügyvédek jogi szakértelmére jelentős igény van olyan munkák vonatkozásában is, amelyek nem minősülnek szűken vett ügyvédi tevékenységnek. A tervezet e kivételek körét nem egyszerűen módosítja, hanem egy teljesen új megközelítést alkalmaz, a jogtanácsosok tervezett integrációjára is figyelemmel. Megjegyzem, hogy a társadalmi egyeztetés eredményeként a tervezetnek a kivételek körére vonatkozó rendelkezései pontosításra kerültek.
Az összeférhetetlenség szabályozásának második szintjeként a tervezet új, érdekkonfliktusra vonatkozó szabályokat vezet be (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), éppen azért, hogy az érdekkonfliktusok szabályozása még szigorúbbá teszi az összeférhetetlenségi szabályokat. Kérdésére egy szóval válaszolva: senki. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me