DR. SALACZ LÁSZLÓ

Full text search

DR. SALACZ LÁSZLÓ
DR. SALACZ LÁSZLÓ (Fidesz): Tisztelt Államtitkár Úr! A gyalázatos 2004-es népszavazást követően 2010-ben jelentős fordulat következett be a magyar kormány nemzetstratégiai politikájában. Az újonnan megalakuló Országgyűlés egyik elsőként beterjesztett törvényjavaslata volt a külhoni magyarság állampolgársághoz jutási lehetőségének radikális megkönnyítése. Nem vitás, hogy az Orbán-kormány egészen másként tekint a külhoni magyarság egészére, mint a szocialista-szabaddemokrata kormányzat. Honfitársaink szülőföldjén történő boldogulása nemzetünk megmaradásának záloga is egyúttal. Fontosnak tartom ugyanakkor, hogy a trianoni döntés következtében elszakított honfitársaink ne csak jogi, kulturális értelemben érezzék magukat a magyar nemzet testéhez tartozónak. Történelmi jelentőségűnek tartom, hogy a kormány immáron gazdaságélénkítő támogatási programokat hirdetett, nemcsak a Vajdaságban és a Kárpátalján, hanem a Felvidéken is. Lényeges, hogy a támogatás csak gazdaságfejlesztésre, munkahelyteremtésre legyen felhasználható.
Alapvető érdekünk, hogy a mezőgazdaság, ipar és turizmus területén a Kárpát-medence együtt erősödhessen, hiszen közösen még nagyobb sikereket érhetünk el a világgazdaságban. Nem feledkezhetünk meg azonban arról sem, hogy a külhoni magyarságnak nyújtott, minden korábbinál jelentősebb gazdaságfejlesztési támogatás legfőbb célja, hogy a szülőföldjén tartsa a közösséget, helyben segítse elő a magyar családok megélhetését és boldogulását.
Mindezek alapján kérdezem: milyen gazdaságfejlesztési stratégia valósulhat meg a Kárpát-me-den-cében? A Kárpát-medence együtt erősödhet-e igazán? (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me