DR. NAGY ISTVÁN

Full text search

DR. NAGY ISTVÁN
DR. NAGY ISTVÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Arra szeretném kérni képviselő urat, amíg nem tudjuk, hogy mekkora a baj, ne csináljunk még nagyobbat. (Dr. Józsa István: Nagy.) Tehát amikor véglegesen meg tudunk győződni arról, hogy mekkora a terméskiesés, mennyire képes a növény a korrekcióra, csak utána lehet megmondani, hogy mekkora a kár. Az nem várható el, hogy most azonnal támogatást nyújtsunk, nem is várják a gazdák, ebben én teljesen biztos vagyok, mert tudni kell, hogy mennyi a kár.
De mi a hosszú távú megoldás? Mert ha megnézzük, mindig ezeken a területeken van a legtöbbször a probléma. A legtöbbször a problémát az okozza, hogy olyan száraz levegő van, hogy nyáron 4-5 fokkal mindig melegebb van, télen 4-5 fokkal mindig hidegebb van. Mi lehet itt a megoldás? Az a megoldás, hogy meg kell csinálni azt a vízelvezető rendszert, ki kell építeni, és itt a településeknek össze kell fogni, hogy a levegőbe olyan fokú páratartalmat tudjunk tenni, ami az összes többi környező településhez hasonlóan ki tudja egyenlíteni ennek a térségnek is a sorsát.
A legnagyobb probléma az, hogy olyan légszárazság van, ami mindig negatívabb vagy szélsőségesebb időjárást tesz lehetővé. Ezzel a vízelvezetéssel, öntözési lehetőséggel vagy víztározási, vízmegőrzési lehetőséggel stabilizálni lehetne ennek a környéknek hosszú távon a gyümölcstermesztésből származó bevételt is, így természetesen a gazdák vidéki megmaradását is. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me