DR. LEGÉNY ZSOLT

Full text search

DR. LEGÉNY ZSOLT
DR. LEGÉNY ZSOLT (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Sajnálatos módon az elmúlt napokban, hetekben Szabolcs-Szatmár-Bereg megye szinte egészét, de a keleti részét egészen biztosan több hullámban nagymértékben érte fagykár. Ez a fagykár sajnos nem új jelenség, az elmúlt években sokszor találkozhattak már ezzel a gazdák, de április 12-én, majd április 15-én mínusz 4-5 fokos fagyokkal szembesültek hajnalra a gazdák, és ez sajnos nagyon sok növény- és gyü-mölcs-kultúrában tett kárt. A gyümölcskultúrákban elsősorban a meggy és az alma érintett, de értelemszerűen a barack, a szilva és a dió is.
Sajnálatos módon, ahogy említettem, ez a fagykár nem az első volt az elmúlt években, a mostani különlegessége vagy újdonsága az, hogy az elmúlt napokban esett hideg havas eső ma reggel például Nyírbátor környékén ráfagyott mindenre, így nemcsak a gyümölcskultúrákban esett hatalmas kár, hanem minden más mezőgazdasági kultúrában is.
(14.30)
Ahogyan említettem, nem ez az első eset az elmúlt években. Tudom, hogy ebben az esetben a kormány mindig arra hivatkozik, hogy a kárenyhítési rendszerbe lépjenek be a gazdák, amikor beléptek, ebbe fizessenek be, és ebből tudják őket kártalanítani. Azonban, ahogyan említettem, nem az első eset volt, és az elmúlt évek alapján nem lehet árbevételt sem a gazdáknál így kiszámolni, hiszen többször nagymértékű kiesést szenvedtek el sajnos. Ezért tehát a kárenyhítési rendszer önmagában nem fogja tudni ezeknek az embereknek a problémáját megoldani. Nagyon sok emberi problémával, nagyon sok család sorsának rosszra fordulásával találkozunk. Többen jelezték már többször, több helyen, hogy bizony valamilyen külső és nagyon azonnali segítségre szorulnak.
Éppen ezért azt szeretném kérdezni, hogy a kormány milyen módon tud segíteni ezeknek a gazdáknak. Milyen módon tudja azokat a családokat segíteni, amelyek megélhetése veszélybe került ezáltal? (Taps az MSZP soraiban. - Dr. Józsa István: Úgy van.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me