SZABÓ ZSOLT

Full text search

SZABÓ ZSOLT
SZABÓ ZSOLT nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Jelen törvényjavaslat módosításai a megújuló energia közlekedési célú felhasználásának előmozdításáról és a közlekedésben felhasznált energia üveg-házhatásúgáz-kibocsátásának csökkentéséről szóló törvényt érintik. Fontos hangsúlyozni, hogy a jelenlegi törvénymódosítás egy 2015. év végén hatályba lépett irányelv elfogadása alapján válik szükségszerűvé. Az önök előtt lévő törvényjavaslat a kötelező jogharmonizációs munka eredménye, amelyet az alábbiakban szeretnék ismertetni.
2015. október 5-én hatályba lépett a bioüzemanyagok használata kapcsán felmerülő közvetett földhasználat-változás jelenségének kezelése céljából elfogadott európai uniós irányelv, az úgynevezett ILUC-irányelv. Ennek a módosítása a 2009/28. európai irányelv, ami a megújulóenergia-irányelvet is jelenti egyben. Az egyes tagországoknak, így Magyarországnak is 2017. szeptember 10-ig kell elvé-gez-nie az irányelvben rögzített kötelező jogharmonizációt. Az irányelv többek között szabályozza a 2020-ra kitűzött 10 százalékos közlekedési hányad elérésének a számítási metodikáját, szigorította a bioüzemanyagok fenntarthatósági követelményeit, 7 százalékban maximalizálta az úgynevezett hagyományos bioüzemanyagok, étkezési és takarmányozási alapanyagból készült bioüzemanyagok tagállami célból történő elszámolhatóságát, kibővített bizonyos bioüzemanyagokra vonatkozó tagállami jelentéstételi kötelezettségeket is egyben.
Magyarországon a 2010. évi CXVII. törvény rendelkezik a megújuló energia közlekedési, valamint ezek üvegházhatásúgáz-kibocsátásának csökkentési keretrendszeréről, így a jelen törvénymódosítás legfontosabb feladata, hogy az irányelv változatait és megváltozásait ebben a törvénymódosításban át tudja ültetni.
A jelenlegi törvénymódosítás szövege több mint egy éve zajló jogharmonizációs munka következmé-nye, amelybe az érintett szabályozói és iparági szereplőket folyamatosan bevontuk. A jogharmonizációs folyamat egyúttal arra is lehetőséget biztosított, hogy a jogalkalmazók visszajelzései alapján a törvény hatálya alá tartozó rendelkezések finomhangolása is megtörténjen.
A módosítás során figyelembe vettük a 2017. július 1-jétől hatályba lépő jövedékiadó-törvény okozta változásokat. A jelenlegi törvényjavaslatban számos, az irányelv által meghatározott új definícióit is rögzítettünk.
A törvénymódosítás során folytatott előzetes egyeztetések alkalmával a Nemzeti Adó- és Vámhivatal javaslatai alapján a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény Büat.-törvényt érintő technológiai és technikai jellegű változásai a jelen törvénymódosítás keretében átvezetésre kerülnek egyben. Ilyen változás például a vámtarifaszámokat felváltó és az Európai Unióban egységesen használt kombinált nómenklatúra, a KN-kód bevezetése.
Tisztelt Országgyűlés! Kérem önöket, hogy a megújuló energia közlekedési célú felhasználásának előmozdításáról és a közlekedésben felhasznált energia üvegházhatásúgáz-kibocsátásának csökkentéséről szóló T/15067. számú törvényjavaslatot megvitatni és támogatni szíveskedjenek. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me