NÉMETH LÁSZLÓNÉ,

Full text search

NÉMETH LÁSZLÓNÉ,
NÉMETH LÁSZLÓNÉ, a Miniszterelnökség államtitkára: Tisztelt Képviselő Urak! Néhány gondolatot és mondatot mondanék ahhoz, amit az imént Vejkey úrtól, képviselő úrtól hallottunk. Tehát 2014-ben az MFB feladatai jelentősen módosultak, ez elsősorban abban nyilvánult meg, hogy vagyonkezelői szerepe lecsökkent, tevékenységének fókuszába aktív pénzügyi és gazdaságfejlesztési tevékenység került. Az egyik nagyon fontos új feladata volt az, hogy építse ki és tevékenyen vegyen részt az uniós visszatérítendő források szétosztásában is, aminek keretében egyébként tegnap adtuk át azoknak az MFB-pon-tok-nak az egyikét, ahol már ettől fogva a pályázók nullaszázalékos kamattal tudnak uniós hiteleket igénybe venni és igényelni.
Tehát 2014 nyarán az új feladatokkal összhangban elindult egy átfogó belső modernizációs - illetve észszerűsítési programnak is nevezhetem - munka, ebben a legfontosabb szerepet a csoportszintű működés kapta. Alapként akkor úgy gondoltuk, hogy ehhez nem a már meglévő, korábban elfogadott középtávú terveket fogjuk módosítani, hanem egy teljesen új stratégiát dolgozunk, dolgoztatunk ki, ami részben hosszú távra szól, részben egy szer-ve-ze-ti-modell-váltást is indukál. Ehhez pedig ugyanakkor, tehát 2014 tavaszán egy nagy nemzetközi tanácsadó cég segítségét és támogatását is igénybe vettük, egy nagyjából 500 oldalas stratégiai anyag készült, amit a kormány elé terjesztettünk, és amit a kormány el is fogadott. Itt alapvetés volt az, hogy az MFB-ben meglévő jó gyakorlatokat tartsuk meg, azokat egészítsük ki olyan nemzetközi pénzintézeti sztenderdekkel, a két elemet vegyítve egy olyan modellt tudjunk kialakítani, ami már megfelel annak a szerepnek, amit a kormányzat az MFB-csoportnak szán, tehát hogy egy vezető gazdaságfejlesztési intézménnyé válhasson.
Két évvel ezelőtt, tehát amikor a stratégia elkészült, elfogadásra került, megkezdődött a munka, s azt gondolom, hogy az önök előtt lévő egyéni képviselői indítvány nagyban hozzásegít minket ahhoz, hogy ezt a munkát a továbbiakban is zökkenőmentesen tudjuk folytatni. Eddig már nagyon sok lépést megtettünk, tehát ez a központosítási program folyik, azt gondoljuk, hogy még további lehetőségeink vannak arra vonatkozóan, hogy hatékonyabban és takarékosabban tudjon a csoport együttműködni. Itt beszélhetünk termékfejlesztésről, értékesítésről, támogató-ellenőrző funkciókról, kockázatkezelésről, kontrollingról, beszerzésről, amiket az MFB, ha megvan a felhatalmazás, központilag és szolgáltatásként tudja eladni és ellátni a leányvállalatai számára.
Pillanatnyilag ezeket a tevékenységeket a leányvállalatok nem feltétlenül egységesen és/vagy nem feltétlenül összehangoltan végzik. Ha meg tudjuk a párhuzamosságot szüntetni, amennyiben elfogadásra kerül például most az az indítvány, ami ezen tevékenységekhez segít minket, akkor ki tudjuk iktatni a párhuzamos, egymással átfedésben lévő feladatköröket, és azt gondolom, úgy gondoljuk, hogy ettől a csoport reakcióképessége is jelentősen javulni fog.
Hozzátartozik még az is, hogy az észsze-rűsí-tés-nek nyilvánvalóan nagyon komoly anyagi vonzatai is vannak, és azt is gondolom, nemcsak költségvetési intézményeknél, hanem állami vállalatoknál is törekednünk kell erre. Itt az MFB jó példával tud elöl járni, az eddig megtett lépések eredménye már most is meglehetősen jó eredményeket mutat. Mondhatom önöknek, ez a múlt héten sajtóközleményekben is már megjelent, hogy az MFB-csoport működési költségei tavaly 3 milliárd forinttal csökkentek, a bank konszolidált, IFRS szerinti adózott eredménye pedig 18,4 milliárd forintra nőtt. Tehát úgy gondoljuk, hogy ez a javaslat illeszkedik céljainkhoz, segít azokat elérni, ezért a törvénymódosító indítványt messzemenőkig támogatjuk.
Ami a javaslat, a módosítási javaslat másik pontját érinti, hogy a jövőben egyházi jogi személyeket is finanszírozhassanak, ők is részt vehessenek akár hitel-, akár tőkefinanszírozási MFB-s programokban, szintén támogatjuk a kormány részéről, mert azt gondolom, hogy ezekben az esetekben a Fejlesztési Banknak azt kell vizsgálnia, az a feladata, az a kötelezettsége, hogy a nyújtott finanszírozás értelmes, jó célokat szolgál-e, a finanszírozás és/vagy a tőkebefektetés megtérül-e, illetve hozzájárul-e a magyar gazdaság erősítéséhez. Tehát ennek alapján kérem önöket, hogy támogassák ezt a módosító javaslatot. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me