LÁSZLÓ TAMÁS,

Full text search

LÁSZLÓ TAMÁS,
LÁSZLÓ TAMÁS, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Asszony! Tisztelt Ház! A Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaságról szóló 2001. évi XX. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat fekszik előttünk. Ez egy igen rövid javaslat, de két ponton is változtatást jelent a pénzintézet életében. Az egyik - mint ahogyan erről már elég nagy polémia folyik a vezérszónoki körben -, hogy az MFB-törvény módosításával lehetővé válik, hogy egyházi jogi személyek finanszírozása is megtörténhessen. Ez azért fontos, mert így ők sem maradnak ki azokból a fejlesztési forrásokból, amelyek egyébként sok más, Magyarországon bejegyzett gazdasági szereplő előtt rendelkezésre állnak.
Úgy gondolom, Józsa képviselő úr téved, amikor az állam és az egyház szétválasztásának az elvét kérdőjelezi meg ebben a törvénymódosításban. Szó nincs erről! Az egyházak nagyon sokféle állami feladatot vállalnak, és rengeteg olyan dolgot csinálnak, amelyek identitást erősítenek, közösséget építenek, és ezt olykor gazdasági vállalkozások közbeépítésével érik el.
A módosító javaslat másik eleme, hogy az MFB Zrt. csoporthoz tartozó vállalatok részére a bank kizárólagos jogot kap az alábbi szolgáltatások üzletszerű elvégzésére. Ilyenek a pénzügyi, számviteli, kontrolling, informatikai, beszerzési, üzemeltetési, humánerőforrásgazdálkodási szolgáltatások. Arról van szó a módosítás kapcsán, hogy a jövőben a fenti, a hatékonyság javítását célzó szolgáltatásokat a Magyar Fejlesztési Bank úgy fogja ellátni a többi tagvállalat számára, mintha a saját szervezeti egysége részére nyújtaná. Úgy vélem, hogy ez az intézkedés hozzájárul a meghirdetett bürokrácia- és költségcsökkentési programhoz, hiszen a központosítási projekt által jelentős megtakarítás érhető el. Többek között lehetővé válik a számos területen tapasztalható párhuzamosságok megszüntetése is.
Felmerülhet a kérdés, hogy az MFB ezen szolgáltatások nyújtásával milyen hatással lesz ezen szolgáltatások piacára. Tekintettel arra, hogy a kontroll alá vont gazdasági társaságok ezen tevékenységeket jellemzően belső erőforrásokkal, illetve a nevesített társaságok valamelyik tagjára támaszkodva oldják meg, nem beszélhetünk piactorzító hatásról, hiszen a kizárólagos jog nyújtása nem érinti az uniós tagállamok közötti kereskedelmet.
Annak érdekében, hogy az MFB Zrt. és a csoporttagok között gördülékeny legyen az átállás, a jövőben a szervezetek vezetői, alkalmazottai kötelesek lesznek minden szükséges adatot és információt szolgáltatni egymásnak. Természetesen az MFB Zrt. ezen kizárólagos joggal történő szolgáltatásnyújtása fel lesz tüntetve a tevékenységi körében is.
Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy vélem, hogy a fent elmondottak egyértelműen alátámasztják, hogy a Magyar Fejlesztési Bank feladatkörének ez irányú bővítése még hatékonyabb működést, nagyobb átláthatóságot fog jelenteni a szervezet és a „tagvállalatok” életében.
Kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy támogassák a javaslatot. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me