SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Nyilván felemelő Répássy képviselőtársunk után megszólalni ebben az ügyben, hiszen olyan szavakat használt, mint lelkiismeret, és elég nehéz ezt a szót elfogadni a Fidesz képviselőitől (Dr. Répássy Róbert: Próbálja meg!), akik itt lesütött szemmel, anélkül, hogy felnéznének, végighallgatják Schiffer Andrásnak a felvezetőjét, mindenki lapít, és utána lelkiismeretről kezdenek el beszélni, és arról, hogy mi ment volna át közvetlenül a rendszerváltást követően.
Lehet, hogy igaza van képviselőtársamnak, hiszen akkor még nem a Fidesz soraiban voltak ezek a volt állambiztonsággal kapcsolatos emberek, hanem azon kívül, akkor még öten-hatan elfértek itt a fideszesek, most pedig már, miután önök befogadták a soraik közé, nyilván más az álláspont és másképp látják ezt az egészet.
A lesütött szemhez hozzátartozik az, hogy mit gondolnak önök a rendszerváltásról, hogyan vélekednek erről. Ahogyan szavaznak, az ennek az indikátora, hogy mennyire tudják elfogadni. Meggyőződésem, hogy a rendszerváltás nincs befejezve Magyarországon. Meggyőződésem, hogy nem is lesz befejezve addig, amíg ezeket az aktákat, ezeknek a személyeknek a nevét nem tesszük teljesen nyilvánossá, és nem adjuk meg azt a jogot, hogy minden magyar állampolgárnak joga legyen tudni, hogy jelenleg kik ülnek a kormányban, kik vették át az üzleti elitet, milyen kapcsolat volt az üzleti elit és a politikai hatalom között. Majd hogyha tisztán látunk az elmúlt 25 évben, hogy mi történt az országgal, hová lett a közvagyon 90 százaléka, mi történt ezzel, és az milyen kapcsolatban volt a régi pártállami rendszerrel, majd akkor beszélhetünk arról, hogy a rendszerváltás befejezése hogyan is tart.
Jelen pillanatban ez az, ami hiányzik. Mint minden más tekintetben is, a Fidesz-KDNP legnagyobb bűne ennek a szembenézési képességnek a hiánya. Nem bír szembenézni a korrupcióval, nem bír szembenézni azzal, hogy mit képvisel egy szabadkereskedelmi egyezménnyel, és nem bír szembenézni azzal, amit a mindennapi tevékenységekkel el kellene hogy végezzen.
(16.20)
Nem bír szembenézni azzal a volt kommunista múlttal, ami ott van a padsoraiban, akiket befogadott, és emiatt hátráltatja azt, hogy a magyar demokrácia végre lezárja ezt az elmúlt huszonhat évet, ami a rendszerváltás óta eltelt. Én kérem, akinek még maradt a lelkiismeretében annyi, hogy esetleg fontosnak tartja a magyar demokráciát, az szavazza meg az önök soraiból is ezt a javaslatot. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az LMP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me