IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt hónapban tapasztalhattuk azt, hogy a közoktatásban nagyon jelentős, földindulásszerű megmozdulás történt. Történt mindez azért állításunk szerint, mert az önök által 2011-ben alkotott köznevelési törvény olyan helyzetbe hozta a köznevelés teljes rendszerét, ami nem egy jó megoldás. Egy olyan irányba mozdította el az egész rendszert, aminek most bontakoztak ki igazán a következményei, most érezték ezt meg a közoktatás szereplői, úgymint a diákok, nyilván a diákok szülei, a pedagógusok, az intézményvezetők. Látják, hogy mindez a rendszer, amit önök felállítottak, nem működik.
Amikor ez az önök tudomására jutott, úgymond elkezdett mozogni ez a fedő a fazékon a nagy nyomás hatására, akkor mit tettek? Rendkívül rosszul reagáltak: mindent a politikai érdekeiknek próbáltak alárendelni, gyakorlatilag azzal, hogy a közoktatást és ezáltal az ország jövőjét is alárendelték a politikai hatalmi logika eszközeinek.
Ezzel magyarázható, hogy nemhogy nem állnak ki a pedagógusok mellett, de megpróbálják a közvéleményt, a teljes társadalmat ellenük hangolni, ahelyett, hogy érdemben foglalkoznának a valós problémával. Jó ideje megalakult már a köznevelési kerekasztal, nem történt valós lépés. Ehelyett sértegetik őket, és fegyvereket gyártanak a pedagógusok ellen.
Mi mással magyarázható mindaz, hogy olyan nyilatkozatokat tesznek különböző kormánypárti képviselők, mint amilyet például Pósán László, aki pofátlanságnak nevezte a pedagógusok követeléseit?
(15.40)
Mi mással magyarázható Lázár János miniszter azon vádja a pedagógusokkal szemben, hogy - idézem - „a gyerekekkel akarnak minket zsarolni?” Vagy mi mással magyarázható az, hogy más erőket, külföldi erőket sejtenek mögöttük, vagy pedig olyan kijelentéseket tesznek, amelyek a pedagógusok szájából nem is hangzottak el; hogy konkrétan 18 százalékos béremelést akarnak? (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.) Árulja el, államtitkár úr, honnét találták ezt a számot! Miért nem 17 vagy 19? Honnét jött ez a 18 százalék?

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me