SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Mindenki számára ismert, hogy a halászati és halgazdálkodási törvény átalakítása ellehetetlenítette a természetes vízi halászatot Magyarországon, és megszűnt ez a magyarság történetét jócskán meghaladó Kárpát-medencei ősfoglalkozás Magyarországon. Ez még csak az egyik szegmense a dolognak; a másik szegmense egyértelműen az, hogy míg a horgászati hasznosítással nem lehet Magyarország természetes vizeinek minden egyes halfaját fogni, emiatt egy ökológiai problémát is jelent az, hogy a szelektív, ökológiai célú halászat megvalósul-e a horgászati hasznosítónál.
A parlament döntése értelmében gyakorlatilag a Mohosz kapta meg kizárólagosan Magyarország természetes vizeinek hasznosítását, és ezeknek az eredményei most már nyilvánvalóan láthatók az első év után. Az első év után a kérdéseket próbáltam pontosan megfogalmazni, ugyanis kíváncsi voltam arra, hogy van-e valamilyen stratégiája és terve a kormánynak arra vonatkozóan, hogy ez a helyzet változzon. Főleg annak a tükrében bátorkodtam ezt a kérdést feltenni, hiszen sajtóértesülések szerint a miniszterelnök úr is észrevételezte már azt, hogy a korábbi gasztronómiai kínálatból a magas minőségű természetesvízi hal eltűnt Magyarország természetes vizei mellett mindenhol.
Érdeklődöm, tisztelt államtitkár úr, tudja-e a tárcájuk azt, hogy miből élnek most jelenleg a munkájukat elveszített halászok, és mi lett a családjaikkal. Zajlik-e velük valamilyen egyeztetés? Az, ami itt a korábbi kérdésekből kiderült, ez év elején több alkalommal kérdeztem meg a kormányzati álláspontot, az volt az ígéret, hogy történik valamilyen gondoskodás, a Mohosznál halőrként vagy másképp való foglalkoztatásról lesz szó. Érdeklődnék, hogy az ökológiai célú problémákra lesz-e valamilyen változás. Lesz-e kikényszerítése az ökológiai célú halászatnak? Van-e a kormánynak olyan terve, hogy mi lesz a konkrétan megélhetés nélkül maradt halászokkal, hiszen azóta sem sikerült rendezni ezt a kérdést. A halfauna kedvezőtlen ökológiai változásaira van-e bármilyen stratégiai terv, és van-e bármilyen lehetőség, hogy ebben történjen változás? És utolsó kérdésemként arra vártam volna választ, hogy az őszi ülésszakban, láttam, hogy a halgazdálkodási törvény módosítása napirenden lesz, érdeklődtem volna (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), hogy esetleg ezeket a problémákat fogja-e ez a módosítás rendezni. Erre várom megtisztelő válaszát. Köszönöm a szót, elnök úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me