DR. BITAY MÁRTON ÖRS

Full text search

DR. BITAY MÁRTON ÖRS
DR. BITAY MÁRTON ÖRS földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm szépen a kérdését, és ez nem egy szófordulat, mert tényleg azért itt a halászat vonatkozásában vannak fontos dolgok, amiket meg kell beszélni.
Én azt gondolom, hogy ökológiai szempontból az egy helyes döntése volt az Országgyűlésnek, és ha jól emlékszem, talán ön is tartózkodott, nem szavazta meg a halgazdálkodási törvény módosítását, ezzel is talán jelezve, hogy nem az az álláspontja volt, hogy nem ért egyet az egésszel.
Tehát ökológiai szempontból szerintem abban van ráció, hogy a XXI. században a természetes vizeken a nagyüzemi és ipari, úgy szoktuk mondani, kereskedelmi célú halászatot betiltotta ez a törvény; én azt gondolom, hogy ennek ökológiailag sokkal nagyobb haszna lesz, mint hogyha ezt fenntartottuk volna. Ha mondjuk, megnézi a Duna-delta-tor-kolatban lévő hivatalos fogási naplókat - a nem hivatalos részre sajnos nincs információm -, akkor látható, hogy például méret szempontjából milyen óriási csökkenések vannak az utóbbi évtizedek kapcsán. Tehát jól érzékelhető, bármelyik részére nyúlunk, mondjuk, a Dunának, szakaszokra bontva is, hogy komoly problémát okozott egyfajta túlhalászás. Erre a kérdésre szerintem egy jó válasz az, hogy ezt a nagyüzemi, ipari méretű halászatot betiltotta Magyarország, és szerintem ez kifejezetten ökológiai szempontokat takar.
Ettől függetlenül önnek abban is igaza van, hogy a halászok, szám szerint nagyjából 250 vállalkozás érintett ebben, és nyilván nekik ez megélhetési problémát okoz, ezért is kértük a Mohosszal egyeztetve, amit ön is említett, hogy akár a haltermelésben, akár a tógazdasági halászatban, akár később más formában, halőrzésben járuljanak hozzá ehhez a tevékenységhez. Nem mindent a Mohosz kapott meg. Nagyon sok vízterületet kijelöléssel a Mohosz kapott meg, de azt tegyük hozzá, hogy azért van 350 ezer horgász, akinek szintén azért nagyon nyomós érdekei vannak, nemzetgazdasági szempontból is sokkal nagyobbat nyom a latban.
Összességében, azt gondolom, hogy ez egy jó döntés volt, és bár a halászok kérdését meg kell még oldani, ez valóban előttünk áll, de kifejezetten ökológiai szempontból ez egy helyes döntés volt. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Köszönöm szépen, elnök úr, a türelmét.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me