DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A kérdéses és ön által említett társaságok alapszabálya, illetve a magyar állam többségi tulajdonában lévő társaságok létesítő okirata értelmében a tulajdonosi jogok gyakorlója kizárólag a vezető tisztségviselők bérezésének megállapítására jogosult. A munkavállalók bérének megállapítása, mint ön is tudja, a társaságok illetékes döntéshozóinak a hatásköre, ami minden évben az érdekvédelmi szervezetekkel folytatott érdekegyeztető egyeztetések eredményeként, az ezeket lezáró megállapodásokban rögzített módon történik.
A társaságok többségénél az elmúlt évekhez hasonlóan a munkáltatói és munkavállalói oldal a tulajdonosijog-gyakorló támogatásával folytatták egyeztetéseiket. A magyar állam többségi tulajdonában álló társaságok jellemzően olyan kiemelt közfeladatokat látnak el, amelyek állami szerepvállalás nélkül nem lennének megoldhatók. Ezért a bérpolitika kialakításában fontos szerepet játszik a költségvetés teherviselő képessége is.
Az elmúlt években a többségi állami tulajdonú társaságok döntéshozó szervei kiemelt figyelmet fordítottak a legalacsonyabb munkabérű dolgozók bér-rendezésére, követve ezzel a kormányzat célkitűzéseit. Ennek eredményeként került sor az alapbér differenciált fejlesztésére, illetve különböző, öngondos-kodást elősegítő intézkedésekre. A kormány egyébként életpályamodellek kimunkálásával igyekszik ezeket a polémiákat feloldani.
A munkáltatói oldal, a vállalatok a jól képzett, szakmai gyakorlattal rendelkező munkaerő meg-őr-zésére külön figyelmet fordítanak, és ezt esetenként egyszeri kifizetéssel is megtámogatják. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me