DÖMÖTÖR CSABA,

Full text search

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Mielőtt államtitkár úrra reagálok, engedjék meg, hogy Gőgös Zoltánra is reagáljak röviden, azért, mert az imént azt kiabálta be, hogy nincsen brüsszeli döntés a kvóták ügyében. Sajnálom, hogy a saját bekiabálásakor még jelen lehetett, de a választ már nem hallgatja meg. Szeretném figyelmébe ajánlani Martin Schulz szavait, aki korábban azt mondta, hogy a szolidaritás szellemében szükség van egy kötelező kvótára, a bevándorlók szétosztására a tagállamok között - tehát kötelező kvótára. Ő is a döntésre utalt. Sajnálom, hogy önök nem vették a fáradságot, hogy amikor a múlt héten Martin Schulzcal tárgyaltak Brüsszelben, utánajárjanak, mi is a brüsszeli döntések háttere - zárójel bezárva.
Államtitkár úr felszólalásában szólt a kiszolgáltatott keresztény közösségekről. Szeretnék erre reagálni, illetve szólnék a migrációs válság pár összefüggéséről. Valóban, a Közel-Keleten élő keresztény közösségek az egyik legkiszolgáltatottabbak a világon. Magyarország ezért minden eszközzel fellép a keresztényüldözések ellen, és támogatja e létükben veszélyeztetett közösségeket. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy szülőföldjükön tudjanak boldogulni. Ezen cél elősegítésére és a humanitárius akciók koordinálására hozta létre a kormány a keresztényüldözés elleni helyettes államtitkárságot.
Ami a tágabb összefüggéseket illeti, a kormány a migrációs válság kezelése során arra törekszik, hogy érvényesítse az emberiességi szempontokat. Erre a válságra ugyanis egyszerre kell racionális és erkölcsös megoldást találnunk. A kabinet ezért biztosít 450 millió forintot a Karitatív Tanács tagszervezeteinek, elsősorban a határ menti feladatok ellátására, ezen túl a kormány, csatlakozva a Katolikus Püspöki Kar gyűjtéséhez, 120 millió forintot biztosít a Közel-Keleten menekültként élő gyermekek oktatására. Az egyházi kezdeményezéssel együtt ez azt jelenti, hogy már 740 keresztény vagy más vallási, nemzeti kisebbséghez tartozó gyermek éves oktatási költségét lehet biztosítani.
A kormány mindezek mellett 5 millió eurót ajánlott fel egy szíriai kórház építésére is. Az üldözött családok támogatásával hatékony, célzott és példaértékű segítséget tudunk nyújtani a valóban rászorultaknak.
Ami a migrációs válság tágabb összefüggéseit, egyéb vonatkozásait illeti, vitathatatlan, hogy az Európába érkező bevándorlók túlnyomó része áldozat. Áldozatai a saját kormányaiknak, az embercsempészeknek, de leginkább a brüsszeli politikának, amely betarthatatlan ígéreteket tesz nekik. Ugyanakkor az európai emberek is áldozatok, mindenekelőtt azért, mert az ellenőrizetlen bevándorlás súlyos biztonsági kockázatokkal jár, amelyeket nem lehet felvállalnunk.
Nem várhatjuk el az európai emberektől azt, hogy ezt a biztonsági kockázatot felvállalják. Jól látszik ugyanis, hogy a terroristák tudatosan kihasználják az ellenőrzés hiányát, és elvegyülnek a bevándorlók között. Ezek a biztonsági kockázatok súlyosak, többek között ezért kell elutasítanunk a brüsszeli kvótacsomagot, és ezért kérünk mindenki arra, hogy szavazzon nemmel október 2-án. Azt gondoljuk, hogy a valóságtól elrugaszkodó brüsszeli tervek mindenki számára embertelenek. Embertelenek az európai emberek számára és embertelenek a bevándorlók számára is.
A kormány alapelve a migrációs válság kezelése során, a józan ész is ezt diktálja, hogy inkább a segítséget vigyük oda, és ne a bajt hozzuk ide. Ezért az európai országoknak a határok védelme mellett mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy a valóban bajba jutottak érdemi segítséget kapjanak, így a bajba jutott keresztény közösségek is. Jó lenne, ha a brüsszeli politika is végre ebbe az irányba mozdulna el. Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me