GIRICZ VERA

Full text search

GIRICZ VERA
GIRICZ VERA nemzetiségi szószóló: Честованый пан предсїдатель! Панї и панове! Дякуву за можность выступити у переддень сяткованя у резидеції Обудсмана памняти знамого русинського ученого, члена Мадярської Академії Наук – академика Антонія Годинкы
Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Biztos Úr, Biztoshelyettesek és Kísérőik! Köszönöm a felszólalási lehetőséget, amelyre Hodinka Antal akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, közösségünk egyik legkiemelkedőbb egyénisége tiszteletére az ombudsmani hivatal Korczak-termében rendezett megemlékezés előestéjén kerül sor.
A Magyarországi nemzetiségek bizottsága a 2016. április 19-i ülésén az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 22. § (2) bekezdése alapján megvitatta - vitához kapcsolódó bizottságként - az alapvető jogok biztosának és helyetteseinek tevékenységéről 2015 címmel, B/9278. számon benyújtott beszámolót, és arról állásfoglalást alakított ki. A szöveges előterjesztés 4. része foglalkozik a nemzetiségi jogok védelmének ellátásával. Az írásos anyaggal kapcsolatban az országos nemzetiségi önkormányzatok elnökei is észrevételeket tehettek, mivel tanácskozási joggal meghívást kaptak a bizottsági ülésre.
Tavaly ünnepeltük a hazai ombudsmani rendszer megalakulásának 20. évfordulóját, amely azóta jelentős változáson ment keresztül. Az alapvető jogok biztosáról szóló törvény szűkszavúan rendezi a feladatmegosztást. A jogvédelmi tevékenység, valamint az egyes területek figyelemmel kísérésére a biztos az szmsz-ben szélesebb felhatalmazást kapott. A szabályzat 12. §-ában meghatározott átruházott hatáskörök gyakorlásának bemutatása határozza meg a beszámoló szerkezetét.
A beszámolási időszakban is elsőrendű feladat a nemzetiségek jogainak érvényesülését biztosító jogszabályok hatályosulásának figyelemmel kísérése, értékelése és ellenőrzése volt. A feladat komplexitásából adódóan a titkárság tagjainak közreműködésével valósultak meg a programok. A diagramok is jól mutatják a titkársági programok számának 2015. évi emelkedését az előző időszakhoz viszonyítottan. Személyes tapasztalatból is elmondható, hogy a biztoshelyettes és munkatársai rendszeresen részt vesznek a nemzetiségi szakmai fórumokon, kulturális rendezvényeken, valamint a külföldi szakirányú programokon, kapcsolatot tartanak a nemzetiségi közélet valamennyi érintett résztvevőjével, valamint a jogalkotásért és jogérvényesülésért felelős partnerekkel. A statisztikai kimutatásokból kitűnik, hogy a biztoshelyettes munkája során minden hazai közösséggel kapcsolatba került, az arányok tükrözik a nemzetiségek demográfiai helyzetét.
Előrelépés tapasztalható az ombudsmani munka nyilvánosságával, valamint a hazai és a nemzetközi közvélemény tájékoztatásával kapcsolatban is, amely alapján a társadalom reálisabb képet kaphatott a kulturális autonómia elméleti kérdéseiről és gyakorlati megvalósulásairól. A tevékenységet segítette a hazai és nemzetközi médiajelenlét, a közvetítő közegeken keresztül gyakran jelent meg az anyaországi sajtóban is.
A beszámoló kitér a kormány társadalmi felzárkózásról szóló stratégiája romákat érintő célkitűzései megvalósulásának figyelemmel kisérésére. A biztoshelyettes a területtel kapcsolatos törvényalkotás során kapcsolatot tartott az Országgyűlés szakbizottságaival, így különösen a nemzetiségek bizottságával, amellyel partneri viszonyt alakított ki. Több eredményes vizsgálatot folytatott a roma felzárkózással kapcsolatban, a területre specializált roma szakmai szervezetekkel is sikerült jó munkakapcsolatot kiépíteni. A biztoshelyettes megfigyelőként jelen volt az antiszegregációs kerekasztal és a Roma Koordinációs Tanács ülésein. Figyelemmel kísérte az EMMI illetékes államtitkárságának munkáját, kapcsolatot tartva a helyettes államtitkárokkal, szakértői és vezetői szinten egyaránt.
Megnyugtató, hogy a nemzetiségi jogok védelmével kapcsolatos visszásságok ügyében nem kellett formális intézkedést kezdeményezni a biztosnál, hanem ezt sikerült szakmai együttműködés keretében megoldani.
Előrelépésnek tekintjük, hogy a módosított szmsz-nek megfelelően 2015. január 1-jétől az új munkamegosztásnak megfelelően a nemzetiségi biztoshelyettes nagyobb önállósággal végezhette munkáját a nemzetiségi jogi területen, így az érintett szervek irányába több alkalommal élhetett a veszélyeztető helyzet megszüntetésével kapcsolatos felhívással, az intézkedés kezdeményezésével és az ajánlás kibocsátásának lehetőségével. A nemzetiségijog-terület ombudsmani feladatainak egyre szakszerűbb és színvonalasabb ellátását segíti elő, hogy valamennyi nemzetiségi tematikájú - vagy az érintett csoportok, illetve alapjogok okán közvetetten összefüggő - egyedi panaszügy, állásfoglalás, jogszabály-véleményezés és átfogó jelentés elkészítésekor a biztoshelyettes szakmai iránymutatásait figyelembe véve kell eljárni.
A feladatkörével összefüggő jogszabályok, illetve más kormányzati előterjesztések tervezeteinek véleményezésében is előrelépés tapasztalható, mivel a biztoshelyettes közel 20 esetben közreműködött a nemzetiségi jogot érintő jogszabálytervezetek véleményezésében.
Az alkotmánybírósági indítványra, az önkormányzati rendelet felülvizsgálatára irányuló indítványra, valamint a jogszabály-véleményezésre vonatkozóan a kiadmányozási jogát a biztos nem adta át a nemzetiségi biztoshelyettesnek, de a jó együttműködést és a szakmai megalapozást jelzi, hogy a nemzetiségi területet érintően a kiadmányozást együttesen gyakorolják, amelyet a beszámoló második része is alátámaszt.
A nemzetiségek jogait érintő jogszabályok megalkotásával, módosításával kapcsolatos javaslattételi feladatait a beszámolási időszakban nem gyakorolta a biztoshelyettes. Elmondható, hogy a nemzetközi tevékenységével az ombudsmanhelyettes jelentősen elősegítette a nemzetiségi jogokkal kapcsolatos hazai intézményrendszer értékeinek bemutatását, hiszen a 169 programja közül 37% volt nemzetközi esemény, „A” státuszú nemzeti emberi jogi intézményi akkreditáción keresztül részt vett az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának munkájában.
Köszönöm a figyelmet! Дякуву за позур! (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me