ALEXOV LYUBOMIR

Full text search

ALEXOV LYUBOMIR
ALEXOV LYUBOMIR nemzetiségi szószóló: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Folytatva bizottságunk véleményének ismertetését, az alábbiakra kívánok kitérni.
Napjainkban a nemzetiségi jogok védelmezőjeként egyebek mellett a nemzetiségi biztoshelyettes jogintézményére tekintünk, amelynek gyakorlati működése a nemzetiségi egyéni, valamint közösségi jogok érvényesülése érdekében a 2015. évben eredményesnek mondható.
A nemzetiségi életben szerepet vállaló szervek, intézmények egységes célkitűzése, hogy a nemzetiségijog-gyakorlás területén meglévő lehetőségek gyakorlati alkalmazhatósága minél szélesebb körben kerüljön a köztudatba.
A beszámolóban tett azon biztoshelyettesi megállapítással, amely szerint a kulturális autonómia elméleti kérdései és gyakorlati megvalósulása semleges területnek számít a többségi társadalom számára, mi, szószólók is sajnálattal értünk egyet. Ezen probléma orvoslása érdekében a jövőben feltétlenül szükséges intézkedéseket tenni.
Már több napirend kapcsán jelzésre került, hogy a Magyarországon élő nemzetiségek elégedetlenek a közmédiában való csekély megjelenési lehetőségükkel. Ez megmutatkozik a biztoshelyettes által tett beszámolóban is. A nemzetiségek közmédiában való bemutatkozási lehetősége szűkösnek bizonyul, a többségi társadalom felé való nyitás a közmédiában történő megjelenési lehetőségek bővítésével érhető el. A beszámolóban a biztoshelyettes által is kiemelendő feladatként jelentkezik a közszolgálati médiaszolgáltatás nemzetiségi műsorokat érintő átfogó vizsgálata, amelynek befejezésére az idén kerülhet sor.
(10.20)
A nemzetiségi médiát érintő gondok, kiemelten a nemzetiségi műsorok gyártásának kiszervezése, egyéb átszervezések sokrétűsége és komplexitása okán, figyelemmel a változó jogszabályi környezetre is, indokolttá vált átfogó utóvizsgálat indítása a nemzetiségi jogok médiában történő érvényesülésére. Az utóvizsgálat keretében a 2003-ban és 2004-ben folytatott nemzetiségimédia-vizsgálat tapasztalatait szükséges összevetni a jelenlegi helyzettel, illetve részleteiben is elemezni szükséges a közszolgálati médiaszolgáltató nemzetiségekkel kapcsolatos kötelezettségeinek napjainkban történő megvalósítását.
Bizottságunk örömmel üdvözli azon szándékot, amely szerint a biztoshelyettes a vizsgálatot a nemzetiségi szószólókkal és az országos nemzetiségi önkormányzatok szakértőivel szoros együttműködésben kívánja elvégezni. Bizottságunk már több alkalommal is napirendre tűzte a közszolgálati médiaszolgáltatás nemzetiségi műsorainak problémakörét, ezért érdeklődéssel várjuk az ez irányú közös munkát, a vizsgálat befejezését és annak megállapításait.
A nemzetiségi biztoshelyettes annak ellenére, hogy törvényi felhatalmazása van, közvetlen, saját hatáskörben nem tett javaslatot a nemzetiségi jogokat érintő jogszabályok megalkotására, módosítására. Ezen feladatot a Magyarországi nemzetiségek bizottsága végezte, több esetben is szoros együttműködésben és egyeztetésben a biztoshelyettessel. A bizottság a biztoshelyettes jelentésében foglaltakat, megállapított hiányosságokat és építő javaslatokat az általa kezdeményezett törvénymódosításokba a legtöbb esetben befoglalta.
A nemzetiségi biztoshelyettes hatáskörébe tartozó egyedi ügyeket illetően: közel 200 ügy volt, nemzetiségi jellegűek. Az ügyek széles spektruma és sokfélesége igazolja a nemzetiségi téma összetettségét, a nemzetiségi közösségek eltérő gondjait. A roma közösséghez tartozó személyek, családok a nemzetiséghez tartozással összefüggő diszkriminációs eseteket kifogásolták, míg a többi nemzetiség esetében a többségében nemzetiségi kulturális és oktatási jogokkal összefüggő visszásságokat sérelmezték.
A nemzetiségi önkormányzatok működésével, tevékenységével, a helyi önkormányzat és a települési nemzetiségi önkormányzat együttműködésének nem megfelelőségével kapcsolatban is érkezett beadvány a biztoshelyetteshez. A panaszbeadványok többsége Budapest és Pest megye területéről került benyújtásra.
A nemzetiségi biztoshelyettes a beszámolóban foglaltak szerint a nemzetiségi jogok területéről az alábbi kiemelt ügytípusokkal találkozott: a nemzetiségi önkormányzatok együttdöntési jogosítványaival, intézményfenntartói feladataival összefüggő panaszügyek, az átalakult nemzetiségi önkormányzat által fenntartott oktatási intézmény támogatása, oktatási szegregáció, elkülönítésre vonatkozó szabályozást érintő ügy, a szegregált lakóterületeket érintő önkormányzati intézkedések és egyéb telepfelszámoláshoz kapcsolódó ügyek.
A beszámolóban rögzítettekkel kapcsolatban különösen fontos hangsúlyozni, hogy a nemzetiségijog-gyakorlás, önkormányzati autonómia területén a hatályos és a vonatkozó jogszabályi keretek a gyakorlati életben nem szolgálják a nemzetiségi önkormányzást. Törvényben történő rögzítést nyert, hogy a települési önkormányzat kötelessége a helyi nemzetiségi önkormányzat gazdálkodásának, működésének szabály- és feltételrendszerét biztosítani.
Az Állami Számvevőszék ellenőrzésének tapasztalatai is rámutattak arra, hogy a helyi nemzetiségi önkormányzatok gazdálkodásának szabályossága nagymértékben függ a gazdálkodási tevékenységet ellátó települési polgármesteri hivatal feladatellátásától.
Ezen kiszolgáltatott helyzet semmiképpen nem segíti elő a helyi nemzetiségi önkormányzatok mellérendelt státuszának hangsúlyozását. A jelenlegi szabályozás így sem a települési, sem pedig a helyi nemzetiségi önkormányzat számára nem megfelelő. Ennek jövőbeni változtatásán közösen kell munkálkodni.
Tekintettel arra, hogy az alapvető jogok biztosának és helyetteseinek 2015. évi tevékenységéről szóló beszámoló a végzett munkáról részletes, reális és átfogó képet nyújt, a Magyarországi nemzetiségek bizottsága az Országgyűlésnek azt elfogadásra javasolja. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormányzó pártok, szórványos taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me