Z. KÁRPÁT DÁNIEL

Full text search

Z. KÁRPÁT DÁNIEL
Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ez év március óta több mint 1500 kilakoltatás történt Magyarországon. És bár a Kúria előtt tüntetők mellett számos hitelkárosult-szervezet és a Jobbik képviselői is rendre felhívják a figyelmet a kibontakozó társadalmi és szociális katasztrófahelyzetre, a migrációs referendum árnyékában egész egyszerűen a kormány nem volt hajlandó foglalkozni ezzel a kérdéskörrel.
Sőt, odáig jutottunk, hogy amikor a Jobbik építő szakmai javaslatokat fogalmazott meg, például egy tömeges, állami hátterű otthonteremtési és bérlakásépítési program keresztülvitelét, akkor a Fidesz-frakció adott ki egy olyan közleményt, amelynek lényege az volt, hogy a migrációs szorítás árnyékában kimondottan veszélyes egy szociális alapú bérlakásprogramnak még a felvetése is. Nagyon udvariatlannak és otrombának találtuk ezt a megnyilvánulást, ennek ellenére felhoztuk sokszor megoldási javaslatainkat. De most már, hogy a referendumon is túl vagyunk, tulajdonképpen nincs kifogása a Fidesz-KDNP-nek arra vonatkozóan, hogy miért nem hajlandó helyzetbe hozni a magyar fiatalokat, miért nem hajlandó helyzetbe hozni azokat, akik kilakoltatás előtt állnak vagy már kilakoltatták őket. Hiszen látható, hogy az elérhető ingatlanok hiánya, a bérlakások, otthonok hiánya egész egyszerűen lehetetlen helyzetet teremt. Sokan nem képesek hol lakni, megint mások olyan albérleti díjakat kell kifizessenek, amelyek megnyomorítják a családi kasszát. Elég csak a Budapesten vagy a nagyvárosokban tapasztalható albérleti árakra gondolni. És egész egyszerűen képtelenség az, hogy hat év alatt egy nagyon világosan körülrajzolható gazdasági jellegű problémára a kormány ennyire ne tudjon választ adni. Az Uber tekintetében még úgy elbarmolt és elnagyolt módon valamit tett ez a kormányzat, de az Airbnb és egyéb területeken egyáltalán nem.
Amikor azt látjuk, hogy az albérletpiacról kikerülnek ingatlanok, akkor a kormányzat látható módon nem csinál semmit, engedi elszabadulni az árakat, miközben nyilvánvaló módon a Jobbik nem kívánja a közösségi gazdaság és annak eszközei betiltását sem, de azt sem kívánjuk, hogy szabályozatlan körülmények között a magyar fiatalok és a fővárosiak, nagyvárosiak fizessék meg az ingatlanhiány, a lakáshiány árát. Ezzel párhuzamosan most itt lenne a lehetőség reagálniuk, foglalkozni ezzel az egésszel, hisz, még egyszer hangsúlyozom, több mint 1500 kilakoltatás történt csak március óta. A korábbi évekkel összevetve, 2012-ben 700 volt ez az adat, 2013-ban pedig 550. Ez sem kevés. Ez is arcátlanul sok, de a mostani adathoz képest, bizony azt kell mondjuk, ha nem is sírjuk vissza azt az időszakot, de kezelhetőbb volt, mint a mostani.
Látható, hogy egy átfogó bérlakásprogram nélkül az az időzített bomba, ami ketyeg a magyar gazdaságban és a családok életében, nem lesz hatástalanítható. Hiszen most is 140 ezer volt devizahitelesről beszélünk, akik nem tudják tisztességesen törleszteni a törlesztenivalójukat. A kormány egy igazságtalan elszámolást vitt végig, ahol a bankok számlájára jóváírta a magyar polgárok pénzét. Nyilvánvaló módon a Jobbik ezt megkísérli visszaszerezni.
(16.20)
De azt láthatjuk, hogy elképesztően nagy a baj, hiszen a magáncsőd tekintetében annyira durvák a feltételek, hogy nem tud széles körben segíteni családokon, a Nemzeti Eszközkezelő még úgy sem tud elég családon segíteni, hogy elveszi az emberektől az ingatlantulajdont, és azt látjuk, hogy még a CSOK és egyéb intézkedések kapcsán is a kormányzat az aprómunkát is megspórolja, például külföldön élő és adott esetben hazacsábítható honfitársaink esetében, akik CSOK-ot vagy hasonló kedvezményt kívánnának igénybe venni, annyit sem tett meg ez a kormányzat, hogy az adóévet egyeztesse Nagy-Britanniával, tehát aki, mondjuk, ott magyar önálló vállalkozóként dolgozik, az sok esetben nem tudja a kedvezmény igénybevételéhez szükséges dokumentációt sem letenni az asztalra, így kimarad a kedvezményezettek köréből. Ezért felszólítjuk a kormányzatot, hogy avatkozzon be ezen a területen is.
Mindemellett azt az áfacsökkentési tervezetet, amit jobbikos nyomásra elindítottak, igenis ki kellene terjeszteni a lakásfelújításra is, hogy legalább akinek van pénze és van tere bővíteni, adott esetben a bővebb élettérben még egy gyermeket vállalni, az megtehesse mindezt. És egész egyszerűen képtelenség arra hivatkozniuk, hogy a migrációs szorítás árnyékában ezen otthonteremtési lépéseket nem teszik meg.
Hangsúlyozni szeretném, hogy a kilakoltatások számának brutális felpörgése várható, a kormányzat nem vesz tudomást a társadalmi-szociális katasztrófahelyzetről, éppen ezért logikus lenne minden jóhiszemű károsult számára elrendelni a kilakoltatási moratóriumot még időben, egészen addig, amíg a kormányzat a vállalt problémát meg nem oldja. De azt tökéletesen látjuk, hogy a kormányzat elszántsága szánalmasan alacsony szinten áll ebben a kérdésben.
Éppen ezért arra szólítjuk fel önöket, hogy haladéktalanul érzékeljék a problémát és kezdjenek valamit otthonteremtési téren, hiszen nem lehet a kvótareferendum árnyékában két évig politizálniuk, vannak olyan húsba vágó napi problémák, amelyek megoldása nélkül ennek az országnak az ügyeit nem lehet rendbe tenni. Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me