VARGHA TAMÁS

Full text search

VARGHA TAMÁS
VARGHA TAMÁS honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ahogyan képviselő úr elmondta, ma, október 3-án ünnepli Németország a német egység napját, immár huszonhatodik alkalommal. Olyan német állami és össztársadalmi ünnep ez, amely szorosan kötődik hazánkhoz, Magyarországhoz is, hiszen a kelet-középeurópai népek egymást erősítő forradalmai teremtették meg a német és az európai újraegyesítés beteljesítésének előfeltételeit, és ehhez Magyarország döntően járult hozzá.
A magyar határnyitás beteljesítette azt a folyamatot, amelynek megelőző történelmi állomásai voltak az 1953-as kelet-berlini munkásfelkelés, az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc, az 1968-as prágai tavasz és az 1980-81-es lengyelországi megmozdulások a Szolidaritás vezetésével. Az 1989-es és 90-es év a magyar és az európai történelem egyik fordulópontját képezi. Ebben Magyarország szerepe kitüntetett volt nemcsak a magyarországi elnyomó rendszer felszámolásában, de a vasfüggöny és a berlini fal lebontásában, Németország és Európa újraegyesítésében is.
A tavalyi és az azt megelőző évben ünnepeltük a magyar határnyitás és a német egység megvalósulása negyedszázados évfordulóit. A közös rendezvényeken magyar és német közjogi méltóságok is részt vettek. örömmel fogadtuk Merkel kancellár 2015 februári budapesti látogatását. Az összetartást erősítették a visegrádi négyek államfőinek és Gauck német államfőnek mind az öt országban megrendezett emlékező találkozói. Az államfő ellátogatott Budapestre, és közösen emlékeztünk Lipcsében a legendássá vált hétfői tüntetések helyszínén is. A magyar kormány a „magyar-német barátság éve” mottóval sikeres kulturális programsorozatot rendezett.
A magyar-német kapcsolatokat rendkívüli módon megerősítette a magyar határnyitás a keletnémet menekültek előtt, amit a német nép nem felejtett el. A Bundestag berlini épületének, a Reichstagnak a falán máig emléktábla hirdeti a magyar határnyitás emlékét, a magyar és a német nép barátságát.
Németország a negyedszázados évfordulón hangsúlyt helyezett Magyarországnak a sorsfordító 1989-es eseményekben betöltött szerepére való emlékezésnek. Liselotte Cyrus nagykövet asszony 2014-ben a határnyitás 25. évfordulóján a határnyitás napjára áthelyezve ünnepelte a német egység egyébként október 3-ára eső napját, és óriásplakátokon „Danke Ungarn” felirattal mondott köszönetet a magyar népnek a negyedszázad előtti bátor tettért. 2015-ben, a német egység megvalósulásának 25. évfordulóján Claudia Roth, a Bundestag alelnöke volt a német nagykövetség díszvendége a német egység napja alkalmából rendezett ünnepségen, ahol köszönetet mondott az 1989-es magyar határnyitásért.
Elmondhatjuk tehát, hogy a magyar-német kapcsolatoknak gazdag múltja, rendkívül sokrétű jelene és meggyőződésünk szerint hosszú, aktív és baráti jövője van és lesz. Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me