VARGHA TAMÁS

Full text search

VARGHA TAMÁS
VARGHA TAMÁS honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A kormány továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy a magyar emberek, a magyar fiatalok itthon képzeljék el jövőjüket, s ennek következtében ma Magyarország jobb s vonzóbb hely egy fiatal számára, mint 2010-ben volt.
Ugyanakkor úgy gondoljuk, hogy természetes, ha egy fiatalt hajt a kíváncsiság, a kihívás, hogy kipróbálja magát külföldön is, s akik az Európai Unión belül vállalnak munkát, nem kivándorolnak, hanem élnek a szabad munkahely- és lakóhelyválasztási jogukkal. Az Európai Unió fontos vívmánya és az európai uniós állampolgároknak joga, hogy szabadon vállalhatnak munkát más uniós tagállamban. Az Európai Unió és a baloldal jelenlegi bevándorláspolitikája azonban nemcsak a schengeni rendszer által biztosított szabad mozgást, hanem a szabad munkaerő-áramlást is fenyegeti, mert a növekvő terrorveszély és a kontrollálatlan népvándorlás miatt a nemzetállamok a határzárás, a munkaerőpiaci korlátozás felé mozdulnak el. Nem bevándorlókkal, hanem az uniós polgárok szabad munkavállalásának erősítésével kell az Európai Unió munkaerőpiaci igényeit kielégíteni.
Magyarország ugyanakkor jó úton jár, hiszen a felére csökkentettük a fiatalok munkanélküliségi rátáját. Az utóbbi évek fiatalokra koncentráló kormányzati foglalkoztatási programjai tették azt lehetővé - leginkább a munkahelyvédelmi akcióterv és az ifjúsági garanciaprogram -, hogy jelentős előrelépést tegyünk az otthonteremtés támogatásában is. Mindemellett a bérfelzárkóztatás vonatkoztatásában is sikerekről számolhatunk be. A KSH adatai szerint 2010-2015 között a reálbérek - a családi kedvezmény hatását is figyelembe véve - nemzetgazdasági szinten átlagosan 15,4 százalékkal emelkedtek, ami csaknem kétszeresen haladta meg a GDP növekedését. Az idei évkezdés pedig nagyon erős volt, a bruttó átlagbérek 5,9 százalékkal múlták felül az egy évvel azelőtti szinteket, amire 10 éve nem volt példa. Az év első 7 hónapjában a nettó keresetek emelkedése a személyi jövedelemadó mértékének egy százalékpontos csökkentése következtében a bruttó bér átlagát meghaladó mértékű, 7,5 százalék volt, tehát nem igaz az az állítás, hogy alacsonyan tartjuk a béreket.
Tehát az ifjúsági garanciaprogram, amely egy átfogó rendszer, s amely a fiatalok élethelyzetének javítását, munkanélküliségük csökkentését tűzte ki céljául; vagy a munkahelyvédelmi akcióterv, amely 2013. január 1-jén lépett életbe, és kedvezményezettjei a munkaerőpiaci szempontból hátrányos helyzetű munkavállalók; vagy a „Fiatal gazda” program, amelyik a vidéki térségekből történő elvándorlás megfékezését célozza, amely főként az aprófalvakat, perifériákat és a keleti országrészt érinti súlyosabban; vagy az elmúlt évtizedek legnagyobb otthonteremtési programja, amely jelentősen hozzájárul a fiatalok lakhatási körülményeinek javításához és elősegítheti a magyarországi családtervezést, itthon tartva ezáltal a fiatalokat. Tehát ezek a programok mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a fiatalok itt, Magyarországon megtalálhassák a lehetőségeket, és ezek a programok természetesen az adminisztrációs akadályokat folyamatos felülvizsgálat során megszüntetik. Így elmondhatjuk, hogy a kormány jó úton jár, és a magyar reformok ezen a területen is működnek. Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me