VARGHA TAMÁS

Full text search

VARGHA TAMÁS
VARGHA TAMÁS honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! A képviselő asszony felszólalásában egyetlen mondat van, azt hiszem, amellyel mindannyian egyet tudunk érteni, mégpedig az, hogy minden fa nagy értéket képvisel. De a felszólalása alapvetéseiben is hibás megállapításokat tartalmaz.
Drámai képet fest a fák pusztításáról, köztük a Városliget fáinak pusztításáról is. De ha a helyszínre fáradna és megnézné, akkor láthatná, hogy a Liget megújítása és egy évtizedekig tartó elhanyagoltság felszámolása folyik a Városligetben. (Schmuck Erzsébet: Az!) Nem tudom, tudja-e a képviselő asszony, hogy milyen mértékben hagyták a Városliget faállományát elődeink pusztulni. Ma olyan ez a Városliget, mint egy szabadtéri kórház, a faállomány több mint 80 százaléka beteg vagy ápolásra szorul.
És ez nem kifogás, hanem szakemberek megállapítása természetesen. Hiszen a Városliget nemcsak egy közpark, hanem egy urbanisztikai és kulturális jelenség is. E fejlesztés során a beruházással jelentősen nőni fog a Városliget zöldterülete, a jelenlegi 60-ról 65 százalékra. Tehát, azt gondolom, pusztításról nem beszélhetünk, és nemcsak mennyiségi, de minőségi megújításra is sor kerül a Városligetben. Lesz egy táj- és kertépítészeti tervpályázat, amely a Magyar Tájépítészek Szövetségével együttműködésben került előkészítésre.
A Városligetben 6465 darab fa található. Ebből 143 darab élet- és balesetveszélyes és azonnal kivágandó, ez 2,2 százalék. Sajnálatos módon 606 darab 5-10 éven belül kivágandó, rossz állapotú, ez 9,4 százalék. Ezenkívül még 73 darab tuskó is található. Ez 1,1 százalék, a tájidegen kivágandó fák aránya 5,6 százalék, 364 darab. A legmegdöbbentőbb tény és szám, azt gondolom, hogy 85,2 százaléka a fáknak, 5506 darab ápolásra szorul a Városligetben. Mindösszesen 137 darab egészséges fát találunk itt. Ez az összes fának csupán 2,1 százaléka.
Ha ön abban hinne valóban, hogy lehet más is a politika, akkor elfogadná a Városliget megújítását támogató több mint 80 jeles értelmiségi által is képviselt álláspontot, miszerint hiszünk abban, hogy vannak választásokon átívelő, mindannyiunk, a jelen és az eljövendő generációk érdekét szolgáló felelős fejlesztési programok. Meggyőződésünk szerint a Liget Budapest-projekt is ezek közé tartozik. Köszönöm megtisztelő figyelmüket.
(15.50)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me