GYÖNGYÖSI MÁRTON

Full text search

GYÖNGYÖSI MÁRTON
GYÖNGYÖSI MÁRTON (Jobbik): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Ma, október 3-án egy Magyarországgal szoros, baráti kapcsolatokat ápoló állam, Németország nemzeti ünnepére és annak határon átívelő üzenetére szeretném felhívni a figyelmet, egyúttal pedig a Jobbik nevében gratulálni szeretnék a német nemzetnek és a Német Szövetségi Köztársaságnak a mai évfordulóhoz.
Huszonhat évvel ezelőtt, 1990. október 3-án vonták fel először a Német Szövetségi Köztársaság zászlaját a berlini Bundestag épülete előtt, betetőzve ezzel a második világháború utáni megosztottság eredményeként létrejövő két német állam közjogi egyesülését és elkezdve egy új, közös építkezést. Huszonhat éve Németország minden október 3-án megemlékezik a német egység napjáról, mellyel nemcsak a németség történelmének egyik legszomorúbb időszakát sikerült lezárni, de meggyőződésem, hogy a berlini fal leomlása és a mesterségesen szétszakított két Németország egyesülése a világ számára is a hidegháború végső lezárását jelentette.
Mi, magyarok a német néppel voltunk a szétszakítottság pillanataiban is, hiszen a mi nyugati határainkat is ugyanaz a vasfüggöny zárta le, amely Németországban és Berlinben családokat, barátokat szakított el egymástól évtizedeken keresztül. Mi ezekben a nehéz időkben is barátként tekintettünk a német népre. Amikor pedig eljött az idő, Magyarország tevőlegesen is hozzájárult a vasfüggöny lebontásához. Büszkék vagyunk arra, hogy ezzel nemcsak a megosztott Európa részeit elválasztó falak leomlásához járulhattunk hozzá, de Németország újraegyesítésében is érdemeket szerezhettünk.
Németország és a német nép pedig értékelte akkori erőfeszítéseinket, és az akkori események ma, huszonhat év után is élnek mindkét nemzet emlékeiben, szilárd alapot adva a német-magyar kétoldalú kapcsolatok minél harmonikusabb fejlődésének. Örülünk annak, hogy miközben Magyarország akkor maga is egy rendszerváltás nehézségeivel nézett szembe, segíthetett az egységre vágyó németeknek, majd alig pár hónappal később már mint két szabad állam kezdhettük meg együttműködésünket.
Mindez persze nem jöhetett volna létre annak a sok német embernek, vezetőnek a munkája nélkül, akik hittek a német egységben, és hittek abban, hogy a zsarnoki hatalommal ránk kényszerített megosztottságnak egyszer vége szakad. Szeretném ezúton is megragadni az alkalmat, hogy külön kiemeljem a néhai Helmuth Kohl német kancellár munkásságát, akinek irányításával a két német állam egyesülése egy sikeres történelmi korszak kezdetévé válhatott abban az időszakban, amikor Európa más részein nem sikerült a változásokat az emberek javára fordítani. Németország egyesült és Európa stabilitásának egyik garanciájává vált azokban a kilencvenes években, amikor sok országban a stabilitás csak távoli ábrándnak tűnt.
Azóta huszonhat év telt el, és bár nyomokban néha még felsejlik az egykori megosztottság távoli emléke Németország keleti és nyugati területei között, bátran kimondhatjuk, hogy a német egység a múlt század végének egyik egyértelmű sikertörténete. Ez a német nép érdeme, mely bátran és joggal lehet büszke a mögöttünk álló évek sikereire.
A XX. század sajnos az embereket elválasztó falak, kerítések századává vált. Bízunk benne, hogy a XXI. század a hídépítés századává válik, ahogy azt a német nemzeti ünnep idei házigazdája, Szászország is szorgalmazza az idei év „Hidakat építeni” mottójával. Úgy gondolom, hogy ez az üzenet Közép-Európában ma talán mindennél aktuálisabb és fontosabb.
Ezeréves közös történelmünk kihívásai bebizonyították, hogy Közép-Európa nemzetei csak együtt, egymásért kiállva érhetnek el tartós eredményeket, sikereket. Azt is láttuk ugyanakkor, milyen, ha megosztottak vagyunk. Elég, ha a mindannyiunk számára tragikus ötvenes évekre gondolunk, amikor a keleti blokk országaiban fellángolt a szabadság utáni vágy és öntudatos polgárok vonultak utcára a szabadságért. Így történt ez 1953-ban Berlinben és 1956-ban Budapesten is. Sajnos, a zsarnoki hatalom akkor vérbe fojtotta küzdelmünket. Bár a történelemben nincs helye feltételezéseknek, bizony az embernek eszébe jut néha, mit is érhettünk volna el, ha sikerült egy időben, összefogva kiállnunk egy szabadabb világért itt, Közép-Európában.
Éppen ezért örömmel tölt el, amikor ma az egész térségünkben, így Németország és Magyarország között is az összefogás szándékát látom. Meggyőződésem, hogy a barátságunk közel három évtized alatt csak szorosabbá vált és újabb szép fejezetekkel gyarapodott. Éppen ezért azt hiszem, joggal bízhatok abban, hogy az 1990 óta kiépített kapcsolataink a jövőben még szorosabbá válnak.
A Jobbik Magyarországért Mozgalom ennek szellemében többször is hangsúlyosan kiállt a magyar-német kapcsolatok fontossága mellett. Meggyőződésünk, hogy sikeres magyar-német kapcsolatok nélkül nincs sikeres Magyarország és nincs sikeres Közép-Európa. Ennek szellemében szeretném jókívánságaimat kifejezni a Német Szövetségi Köztársaság és a német nemzet felé a német egység napja alkalmából. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me