LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársam! Először is köszönöm szépen a kérdését és az érdeklődését a Kehi munkája iránt. Szeretném jelezni, én úgy ítélem meg, hogy amikor parlamenti képviselőtársaim a Kehitől felvilágosítást kértek, amely mégiscsak a kormányzat legfontosabb és legkiemeltebb belső ellenőrzési szerve, akkor minden szükséges adatot és információt korrektül megkaptak.
Köszönöm azt, hogy képviselő úr fair módon elismeri, hogy a Kehi által készített vizsgálati anyagok minősége kapcsán nem merülhet fel kétség. Mondom ezt azért, mert 148 esetben tett a Kehi bűncselekmény alapos gyanúja miatt feljelentést, ebből a 148 esetből 146 esetben az ügyészség bűncselekmény alapos gyanújának elkövetése miatt elrendelte a nyomozást. Ez azt bizonyítja, hogy a Kehi által készített vizsgálati anyag alkalmas volt arra, hogy a bűncselekmény alapos gyanúját megalapozza. Ez önmagában egy fontos dolog.
Kétségtelen tény, hogy az esetek egy jelentős részében a nyomozás alatt megtagadta a további nyomozást az elrendelést követően az ügyészség. Ezeket a megtagadó határozatokat panasszal illettük - 2012 óta tehetjük ezt meg -, panasszal fordultunk az ügyészséghez. Most átnéztem, hogy az elutasítottak közül mennyit panaszoltunk meg. Volt, amit nem panaszoltunk meg, félreértés ne essék, de ennek számos jogi indoka van. Ennek a felülvizsgálatát rendeltem el, hogy minden egyes esetben, amikor ennek a lehetősége és az indokoltsága fennáll, akkor a panaszt megtesszük-e. Tehát a panasszal érintés után, azután, hogy mi panasszal fordulunk az ügyészséghez, 11 esetben kaptunk arra lehetőséget, hogy a panaszunk után tovább folyjék a nyomozás. Ez teljesen más kérdés ahhoz képest, hogy vádemelés lesz-e, illetve hogy jogerős ítélet születik-e.
Az ügyészségnek nagy a felelőssége, körültekintően kell eljárnia, mert az összes elszámoltatással érintett nagy ügyben olyan bírói ítéletek születtek, amelyek sok esetben nem az ügyészségnek, hanem a megvádoltnak adtak igazat. Így a büntető törvénykönyv módosítására is az Igazságügyi Minisztériumnak és az ügyészségnek kell adott esetben reflektálnia. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me