DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Azt hiszem, az ellenzéki képviselők egy részének nagyon nagy lelkiismeretfurdalása van, mert az ő idejükben arról szóltak a hírek, hogy hány iskolát zárnak be. Összesen 381 helyen zártak be iskolát a kormányzásuk alatt.
Ott arról szóltak a hírek, hogy mennyivel kevesebb pedagógus dolgozik. 15 ezer pedagógust bocsátottak el, többek között azokból az iskolákból, abból a 381-ből, amelynek az ajtajára lakatot tettek.
Arról szóltak a hírek, hogy mennyivel csökken a pedagógusbér. Egyhavi mértékkel csökkent 2008-ban a pedagógusoknak a bére, ez az az ok, amiért inkább csak a hibát keresik általában, és nem hajlandók ezeket az eredményeket elismerni. De látjuk a Jobbik részéről is, hogy lassan már nem lesz olyan volt SZDSZ-es oktatáspolitikai szlogen, amit ne vennének át, és a véleményüket ne változtatták volna meg már számtalan kérdésben az oktatásüggyel kapcsolatban. Mi ezzel szemben igyekeztünk a tankönyvek piacát egy profittermelő ágazatból egy valódi közszolgálattá tenni, ezért sikerült 40 százalékkal csökkenteni a tankönyvek árát, de a családok egy jó része most már nem kell hogy ezt közvetlenül megtapasztalja, hiszen, ahogy a képviselő asszony is mondta, felmenő rendszerben most már az első négy, jövőre már az első öt osztályban mindenki ingyenesen kap tankönyvet, nem csak azok, akik szociális módon rászorulnak.
A gyermekétkeztetés terén csak egy számpárt hadd mondjak: a legkisebb gyermekek esetében korábban 92 ezer gyermek kapott ingyenesen enni, most 318 ezer. Nem csodálom, hogy emellett az ellenzék nehezen talál fogást a gyermekétkeztetés területén.
Szeptember 1-je hosszú-hosszú évek óta a tanévkezdés időpontja, de immáron többedik esztendeje, 2013 óta minden évben a pedagógusbér-eme-lésnek is az időpontja. E hét szerdáig fogják megkapni a pedagógusok idén is a megemelt bérüket, a szeptemberi bért, ami október 5-éig kerül folyósításra, most fogják megkapni, és ismételten magasabb lesz, amit októberben látnak a bankszámlájukon (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), mint amit augusztusban láthattak. Köszönöm szépen, innen folytatom. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me