V. NÉMETH ZSOLT

Full text search

V. NÉMETH ZSOLT
V. NÉMETH ZSOLT földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Először is köszönöm a támogató, a jogszabályt, a törvényjavaslatot támogató hozzászólásokat, hiszen úgy vélem, hogy minden képviselő egyetért azzal, hogy nemcsak jogharmonizációs kötelezettség miatt van erre szükség, hanem valóban fenyegető veszélyeknek nézünk elé, hogyha kemény jogi szabályozással nem szabunk gátat az idegenhonos özönfajoknak.
Heringes Anita képviselő asszony kettő növényt is említett, egyik sem tartozik a törvény hatálya alá, de mint megbeszéltük, attól még a probléma fontos. A parlagfű azért nem, mint Kepli Lajos képviselő úr is ezt nagyon helyesen kihangsúlyozta, mert a biológiai sokszínűségre nem jelent veszélyt, ez a jogszabály pedig most arról szól. Mindazok mellett én azokat az erőfeszítéseket nagyon nagyra értékelem, amit a magyar állami szervek évek óta, vagy ha úgy tetszik, évtizedek óta a parlagfűvel szemben, a parlagfű terjedésével szemben felmutatnak.
Nem tudom, ebben a Házban lehet-e itt magánemberként szólni, de én el szoktam olvasni azokat a szakvéleményeket is, amelyek szinte reménytelennek tartják ezt a harcot, és teljesen más oldalról próbálják ezt megközelíteni, hogy inkább az egészségünkkel, az immunrendszerünk megerősítésével kellene foglalkozni, mert azok a reakciók, amelyek jelentkeznek egyre több érzékenység kapcsán, azok bizony az immunrendszer gyengeségével kapcsolatosak. Tehát egy másik oldalról próbálják ezt meg kezelni. Mindezek mellett azok a védekezési formák, amelyeket akár a Földművelésügyi Minisztérium, akár más szervek megjelenítenek, úgy vélem, hogy azért egy alapos szakmai mérlegelés alapján kerültek kiválasztásra, így a helikopteres felderítés is, mert hatékonyabbnak tűnik, mint ugyanezt gyalogosan vagy gépjárműről megtenni, mert egyszerűen egy táblára nem lehet rátekinteni a tábla széléről.
Az akáccal kapcsolatosan örülök annak, hogy azért ezt a rendelkezést nem támadta. Az akácnak he-lye van az ország jelentős részében, az Alföldön például azért ez nagyon fontos gazdasági érdek is, vagy másutt is gazdasági érdekek is fűződnek hozzá, de természetesen mindenhol nem lehet megengedni a telepítését, és gátat is szabunk ennek. Programok vannak, akár a nemzeti parkjaink területén is, hogy mint idegenhonos fajt, függetlenül attól, hogy ezen a jegyzéken szerepel-e vagy nem, az őshonos fáink alkotta erdőkből eltávolítsák. Tehát ez szerintem teljesen rendben van; és valóban nincsen helye a zártkertekben, ezzel teljesen egyetértek, de én úgy tudom, hogy minden jogszabályi lehetőség megvan arra, hogy ennek gátat szabjanak, mégpedig van erdészeti hatóság, aki ebben eljárhat. Tehát ha erdőtelepítésre kerül sor egy zártkertben, azt nem teheti meg a hatóság nélkül, és én azt javaslom, hogy forduljon a kormányhivatalnak ehhez a részlegéhez; ismerek ilyen ügyet, ahol ezt eredményesen megtették.
Amúgy itt említem meg, hogy a Földművelésügyi Minisztérium külön foglalkozik a zártkertek revitalizációjával, újjáélesztésével, hiszen 200 ezer hektár zártkert van az országban, és ennek bizony akár a fele is gondozatlan terület. Az országban 50 helyen támogatunk olyan programot, ahol az önkormányzatok számára lehetőséget adunk arra, hogy az ilyen gazdátlan, akár akáccal benőtt régi gyümölcsösöket, szőlőket megvásároljanak, az osztatlan közös tulajdonú területeket és az apró földrészleteket egyesítsék, ott őrizzék meg az ősi magyar táj gyümölcsfajtáit vagy éppen szőlőfajtáit, és telepítsenek ugyanolyanokat. Meggyőződésem, hogy az elkövetkező években erre még nagyobb hangsúlyt kell fektetni, mert számunkra érték az a tevékenység, amelyet akár a nagyvárosok közelében levő kertekben, a mézgakertekben és más gyümölcsösökben, akár az ősi szőlő- és gyümölcskertekben, szőlőhegyeken végeznek. Nagyon fontos szerepe van akár vidékfejlesztésben is, hiszen egy jövedelmet kiegészítő tevékenység, nagyon fontos szerepe van ennek a tevékenységnek a tájvédelem szempontjából, hiszen szervesen hozzátartozik a magyar tájhoz a szőlőhegy. Ugyanakkor a biodiverzitásban is, a biológiai sokszínűség megőrzésében a gyümölcs-tájfajták sokszínűségének, gazdagságának fenntartásában is, amellett egy sajátos kultúrát is védünk. Tehát foglalkozunk ezzel a területtel, és mint mondtam, közel félszáz helyen van már erre mintaprogram is az országban. Javaslom képviselő asszonynak, hogy biztassa a panaszosokat, hogy a hatósághoz forduljanak abban az esetben, ha olyan helyre akár akácot, akár fenyőt telepítenek, ahol ott annak semmi helye, mert az ott lévő művelési ág változtatása nélkül ezt nem tehetik meg.
Visszatérve szűkebb értelemben véve a törvényjavaslathoz, valamennyiüknek köszönöm a véleményeket, a támogató gondolatokat, és kérem, hogy ugyanezt majd a bizottsági ülésen is a jogszabály, a törvény végszavazásakor is tegyék meg. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me