SZÁVAY ISTVÁN

Full text search

SZÁVAY ISTVÁN
SZÁVAY ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A Zemplénben működő, faműveléssel foglalkozó Nyakigláb Kft. néhány évvel ezelőtt áttért az ötször nyolcórás munkarendről a négyszer tízórásra. A múlt héten találkoztam is a cég egyik vezetőjével, aki kérdésemre munkatársai elégedettségéről, hatékonyságuk növekedéséről, a rezsiköltségeken történt megtakarításokról és ezzel vállalkozásuk profitnövekedéséről számolt be.
Felelősen gondolkodó, Magyarország vezetésére felkészült nemzeti pártként természetesen tudjuk, hogy munkavállalói oldalról elkerülhetetlen a minél hamarabbi béremelés, munkáltatói részről pedig jogos igény a munkát terhelő adók és járulékok sürgős csökkentése. Ez ügyben számos alkalommal szólaltunk már fel, a kormány azonban egyetlen javaslatunkat sem fogadta el.
Ezzel együtt is a Jobbik fáradhatatlanul kutatja azokat a lehetőségeket is, amelyek vonzóbbá tehetik a hazai munkahelyeket, és úgy javíthatják a dolgozói elégedettséget, hogy egyben növelik vállalkozásaink hatékonyságát is, így járulva hozzá például a katasztrofális mértéket öltő elvándorlás mérséklődéséhez. Úgy véljük, plusz egy szabadnap nemcsak a munkahelyre történő utazás idejének csökkentésével, hanem a hivatali ügyintézés, a továbbképzés és tanulás vagy kikapcsolódás szempontjából is segítheti a családokat, eközben pedig a háromnapos hétvége akár a belföldi turizmus fellendüléséhez is hozzájárulhat egy kevéssel.
Ugyanakkor tisztában vagyunk azzal is, hogy ma is sokan kényszerülnek 10-12 órás vagy akár még hosszabb műszakokat is vállalni, így számos területen nem lehetséges a munkarend átalakítása. Például nehezen képzelhető el ez a közszférában, de könnyebben megvalósíthatónak tűnik a termelői szektorban vagy a kis- és középvállalkozások esetében. Ezért a Jobbik megfontolandónak tartja a munkavállalók és munkaadók kölcsönös megállapodásán alapuló négynapos munkahét bevezetésének és állami eszközökkel történő ösztönzésének alaposabb megvitatását.
A fentiek alapján kérdezem tehát az államtitkár úrtól, támogatná-e a kormány a négynapos munkahét szélesebb körben történő bevezetését Magyarországon. Várom válaszát. Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me