DR. BÁRÁNDY GERGELY,

Full text search

DR. BÁRÁNDY GERGELY,
DR. BÁRÁNDY GERGELY, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Én is őszintén sajnálom, hogy a megszólítás ennyi tud csak lenni, nem tudom sem a kormány képviselőit köszönteni itt az ülésteremben, és ami nekem még rendkívüli hiányérzetem, hogy az NMHH elnökét sem tudom itt az ülésteremben köszönteni. Volt már egy ilyen jellegű vita, és akkor is az volt az álláspontom, most is az, hogy amikor, mondjuk, a Kúriának a beszámolójáról vagy költségvetéséről tárgyalunk, mondjuk, az Állami Számvevőszékkel kapcsolatos kérdésekről, az OBH-ról, ombudsmanról, legfőbb ügyészről, Legfőbb Ügyészségről, akkor ezeknek a szervezeteknek a vezetői mindig itt vannak az Országgyűlésben.
Tisztelt Képviselőtársaim! Elképesztő és pofátlan dolog az, hogy a médiahatóság elnöke nincs itt, hanem egy munkatársát tudom köszönteni csak itt a páholyban. Én ezt elfogadhatatlannak tartom, ahogy egyébként elfogadhatatlannak tartom azt is, amit Dúró Dóra képviselőtársam elmondott, hogy a kormány szintén nem képviselteti magát. Valószínűleg fél a felelősségtől és a felelősségre vonásról, ami legalább verbálisan itt megtörténhetne az ülésteremben.
Fél attól, hogy ellenzéki képviselők szembesítik azzal, hogy milyen pénzeket költenek el gyakorlatilag - és hadd legyek egyértelmű - kormány-pro-pa-gan-dára, kormányzati propagandára, mert hogy a közmédia másról ma Magyarországon nem szól, az kétségtelen tény. És az, hogy egyébként van ennek egy felügyelő hatósága, az sehol és semmiben nem látszik. A közmédia úgy működik, ahogy egyébként egy virtigli diktatúrában a kormánypropagandát képviselő média. Ehhez képest volna egy hatóság, amire a magyar állampolgárok több tíz milliárd forintot költenek évente, ahol 650-en dolgoznak, és arra képtelenek, hogy legalább a látszatát megteremtsék a hatósági ellenőrzésnek.
Tisztelt Képviselőtársaim! Elemzések sora - és itt nem kívánom ezt feleleveníteni - születik arról, hogy a közmédia és az MTI hogyan nem látja el azt a közfunkcióját, amiért létrehozták. Hogy a közmédiában, mondjuk, a népszavazás után két kormánypárti képviselő elemzi azt, hogy mik a népszavazás eredményei; az, hogy ellenzéki politikusokat évekig nem hívnak meg szereplésre a közmédiába; az, hogy a műsoroknak olyan a struktúrája, hogy ellenzékről csak rosszat, kormányról csak jót; az, hogy az MTI, amelyik ma monopolhelyzetben van Magyarországon a hírgyártás tekintetében, híreket hamisít, híreket torzít, és erre az NMHH-nak annyi a válasza, tisztelt képviselőtársaim, hogy ez nem tartozik rájuk - ez felháborító! Akkor mondja meg nekem valaki ebben az ülésteremben: mi a fenéért fizettek az adófizetők több tíz milliárd forintot az NMHH működéséért, amikor az égadta világon semmit nem csinál?! Semmilyen haszna nincsen! (Korózs Lajos: Szégyen!)
Hadd kérdezzem meg, bár nem tudom, kitől, mert mondom még egyszer, az NMHH vezetője nincs itt, a kormány képviselője nincs itt; akkor valaki adjon választ arra mégis - esetleg Dunai Mónika képviselőtársam, aki az előterjesztő -, hogy miért gondolja úgy az NMHH, hogy az MTI-t ért beadványokat neki nem kell kivizsgálnia. Miért gondolja úgy az NMHH, hogy ha az MTI a beadványozók szerint híreket hamisít, hogy ha az MTI nem hajlandó leközölni egyébként a kormány számára kínos híreket és közleményeket, akkor az NMHH-nak miért nem kell eljárnia? Képviselő asszony, legyen szíves majd erre válaszolni, mert én ezt nem tudom. A bíróság viszont kötelezte volna erre az NMHH-t, amit másodszor sem tett meg. Ezt az ügyet, szeretném megjegyezni, biztosan el fogjuk Strasbourgig vinni. És abban is biztos vagyok, tisztelt képviselőtársaim, hogy a strasbourgi ítéletben egy dolgot ki fognak mondani, hogy az önmagában tarthatatlan, hogy a hírgyártás ma monopolhelyzetbe került, és azt az MTI gyakorolja. Ez tarthatatlan és tűrhetetlen!
És az, hogy egy médiahatóság úgy gondolja, hogy egyébként egy monopolhelyzetben lévő hírgyártóval kapcsolatban neki nincsen mit tennie, az meg még inkább az. De hadd kérdezzem meg azt is, hogy azokat az elfogult és propagandisztikus műsorokat, amik kapcsán szintén érkeztek beadványok az NMHH-hoz, miért nem vizsgálja ki a hírközlési hatóság. Miért nem találkozunk azzal, hogy néha a közmédiát marasztalja? És még egyszer kérdezem: miért fizessünk azért, egy olyan intézményért, ami nem csinál semmit, aminek nincsen semmi haszna?
Voltak problémák az ORTT-vel is, én ezt nem vitatom, de sikerült egy olyan hatóságot létrehozni, és hosszú évekre a Fidesz saját embereivel feltölteni, ami tökéletesen, most már nemcsak a feltételezések szerint, hanem a tapasztalataink szerint is tökéletesen alkalmatlan arra, hogy betöltse a feladatát.
És csak hogy számokat is nézzünk: milyen támogatottsága volt mindennek az elmúlt évben? 112 milliárd forint. 112 milliárd forint! A teljes bírósági struktúrát, a teljes bírósági rendszert olyan 80 milliárd forintból üzemelteti az állam évente; a teljes ügyészi szervezetrendszert olyan 40 milliárd forintból. Azért mondom ezt a kettőt, mert ez azt jelenti, hogy a magyar teljes igazságszolgáltatás ugyanannyiból működik, amit csak az NMHH kapott meg. Csak az NMHH! És tudják, tisztelt képviselőtársaim, itt csináltunk szintén egy összesítést, hogy 2011-15 között összesen mennyi volt az NMHH-nak a költségvetése? 600 milliárd forint. Mire? Mire? Arra, hogy a dolgozók átlagosan bruttó 800 ezer forintot keressenek az NMHH-nál? Mert ez egy tetemes részét teszi ki ennek a költségvetésnek. Én senkitől nem sajnálom a jó fizetést, aki megdolgozik érte, hát tessék mondani, az NMHH-ban mi az a feladat, amire 650 ember kell átlagosan 800 ezer forint bruttóért alkalmazni! A hírét nem halljuk ennek a szervezetnek, a nyomát nem látjuk.
Az, amit a kormány egyébként csinál a médiával, azt gondolom, ma már a napnál világosabb. Az, hogy ellenzéki sajtóorgánumokat vagy bezárat, ha azt nem tudja, akkor tönkreteszi, ha azt sem tudja, akkor nyílt állami támadást indít ellene, mint annak idején az RTL Klubbal szemben, ott annyi szerencséje volt a csatornának, hogy egy németországi nagyvállalat áll mögötte, amit a kormánynak nem olyan könnyű kicsinálnia - hadd használjam ezt a szót itt a parlamentben is. Az Origót sikerült felszámolni, most a Népszabadságot is sikerült felszámolni. Maradna egyébként az embereknek az objektív tájékoztatásra a közmédia, ami gyakorlatilag propagandisztikus célokat szolgál. Tisztelt Vas Imre képviselőtársam, biztos nagyon vicces ez. (Dr. Vas Imre: Csak azon nevetek, hogy az Origo működik.) Az Origo vicces? Szerintem az a történet sem volt vicces, ahogy a Népszabadság története sem az.
Azt gondolom, hogy ez, amiket most itt elmondtam, és elmondtunk önök előtt, ez sokkal inkább szomorú, és az - még egyszer mondom - még szomorúbb, hogy azok, akik érintettek, azok, akik a megrendelők, azaz a kormány és az az ember, aki felelős mindezért személyében mint elnök, az annyit nem tesz meg, hogy idejön és meghallgatja a vitát. Lehet, hogy az NMHH elnöke itt nem tud válaszolni, de füle van. Meg tudja hallgatni a kritikát. És valószínűleg, hogyha lenne benne némi becsület, akkor írásban válaszolna, ahogy például a legfőbb ügyész megtette. Azt mondta, hogy itt ezt most nem tudja megtenni, de írásban meg tudja válaszolni. Úgy tűnik, erre is hiába fogunk várni.
(12.10)
Úgyhogy, tisztelt képviselőtársaim, ami a múltat illeti és annak a hitelesítését, ha úgy tetszik, az Országgyűlés általi hitelesítését, ebben mi biztosan nem tudunk partnerek lenni. Ami meg a jövőt illeti, azt pedig a következő napirendi pontnál Korózs Lajos képviselőtársam fogja elmondani. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP és a Jobbik mögött helyet foglaló függetlenek soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me