SZILÁGYI GYÖRGY

Full text search

SZILÁGYI GYÖRGY
SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A mindennapos testnevelés bevezetése mérföldkőnek számított a magyar közoktatás történetében, emellett Európában is kiemelkedő újításnak számított, mely megadhatná a lehetőséget a magyar diákság részére, hogy a modern kor életformája mellett minden fiatal mozoghasson, sportolhasson.
A kérdés az négy év távlatából, hogy vajon megvalósultak-e ezek a célok. Köztudott, hogy a mindennapos testnevelés legnagyobb akadálya a létesítményhiány. Önök súlyos százmilliárdokat költenek presztízs-sportlétesítmények beruházására, ezzel szemben nem látjuk azt a kormányzati szándékot, mely az iskolák tornaterem- és sportlétesítmény-helyzetét tudná javítani. A „Nemzeti köznevelési infrastruktúra” program lassú, messze nem folyik megfelelő ütemben. A felmenő rendszerben elindított mindennapos testnevelés egyre több létesítményt igényelt volna, melyek nem épültek meg időben. A Jobbik a fő problémának azt tartja, hogy nem is látja a kormány részéről a szándékot a létesítményhelyzet megoldására. Kíváncsiak vagyunk, hogy a tornaterem-építési program is olyan gyorsasággal fejlődik-e majd, mint a felcsúti sportfejlesztések.
A másik fő célja a mindennapos testnevelésnek a diákok bevonása hosszú távon a sportszövetségek rendszerébe. A magyarországi kiemelt sportszövetségek többségének van diáksporttal, illetve mindennapos testneveléssel kapcsolatos programja. Azonban minden munkát a testnevelő tanároknak kell vállalniuk e téren is, ráadásul megfelelő díjazás hiányában.
A kormány nem fogadta meg a Jobbik javaslatát, amelyben indítványoztuk, hogy a mindennapos testnevelés folyamatába vonjuk bele a sportszervezeteknél dolgozó szakedzőket is. Ezzel a létszámhiány is megoldódhatott volna, illetve a gyermekek sportági elhivatottsága is jóval nagyobb lett volna, mint ahogy a jelenlegi rendszerben zajlik.
Kérdezem államtitkár urat, hogy a 2018-ig tartó időszakban hogyan kívánja a kormány felgyorsítani és hatékonyabbá tenni a tornaterem-építéseket, és hogyan próbálják megoldani a testnevelőtanár-hiányt, akik nélkül soha nem lesz megfelelő színvonalú testnevelés-oktatás az iskolákban. Várom válaszát. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me