SOLTÉSZ MIKLÓS,

Full text search

SOLTÉSZ MIKLÓS,
SOLTÉSZ MIKLÓS, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Teljes körű válaszhoz valóban érdemes egy kicsit áttekinteni azt a helyzetet, amiben volt 2010-ben az ország, és amiben most van. Honnan indultunk és hol tartunk most? Kérdés, hogy a tények a szocialista frakciót érdeklik-e vagy sem. De hál’ istennek, az emberek nagy része tudja azt, hogy nem csak a Népszabadságból (Közbeszólások az MSZP soraiból, többek között: Üljél már le!), nem csak a baloldali lapokból és médiából kell utánanézni a dolgoknak, mert a tények makacsak és mindenképp fontosak, és ezekből tudunk hosszú távra nemcsak tervezni, hanem építkezni is.
Tény az is, hogy gazdasági, pénzügyi válság volt 2010-ben. A korábbi béremeléseket, amelyeket 2010 előtt megtett a szociálliberális kormány, soha nem a gazdaság teljesítményéből érte el, hanem hitelfelvételből. Ennek következtében az állam, az ország eladósodottsága óriási mértékben megnőtt az ő kormányzásuk alatt. A 2010-es kormányváltás pont ezen változtatott, hiszen mind gazdaságpolitikában, mind pedig az adórendszerben óriási nagy változást hajtottunk végre, és ennek sikere egyértelműen az, hogy azokat a változásokat, amelyeket ön is, frakcióvezető úr, elmondott, meg lehetett tenni.
Mindenképp fontos azt kiemelni, hangsúlyozni kell, hogy ezek a változások nem hitelfelvételből, hanem az emberek gazdasági tevékenységéből, munkájának eredményéből valósultak meg. El kell mondani azt, hogy 1992 óta nem dolgoztak annyian, mint amennyien most. A munkanélküliségi ráta 5 százalék alatt van, 28 európai ország közül az ötödik helyen vagyunk ezzel az alacsony munkanélküliségi rátával.
(13.40)
4 millió 386 ezer a foglalkoztatottak száma, ez 660 ezerrel több, mint a szocialista-liberális időszakban foglalkoztatottak száma. A 15-24 éves korosztály munkanélküliségi rátája csökkent nagymértékben (Korózs Lajos: Nem igaz!), ez a szocialista időszakban 30 százalék fölött volt, most 2016-ban 12,8 százalék. (Korózs Lajos: Ez sem igaz!) A foglalkoztatási ráta a szocialisták idejében 54,6 százalék volt, most ebben az időszakban 67,1 százalék.
És ha megengedi képviselőtársam, frakcióvezető úr, a bérrendezésekről is néhány gondolatot hadd mondjak el. Kezdhetjük a szociális területen, ott 2014-ben kezdődött a nagy átalakítás után a béremelkedések időszaka, 16 százalékkal emelkedett az elmúlt évek során (Bangóné Borbély Ildikó: 288 ezer ember sehol sincs, sem iskolában, sem ellátórendszerben!), és a szociális államtitkárság most készíti, illetve véglegesíti a szociális életpályát. Szeretném, képviselő asszony, önnek hangsúlyozni, hogy nem a szocialista életpályát, mert azt önök már leírták.
A másik nagy terület az oktatási terület, amin változások történtek az elmúlt években, és hiába mondja azt a Jobbik frakcióvezető-helyettese, hogy nem történt itt változás, nem történt reálértékben emelkedés ezen a területen, a köznevelés területén 2013-2016 között a bérek 226,8 milliárd forinttal emelkedtek. Ez egyébként 175 ezer pedagógust érint. Ha ezt valaki letagadja, azzal nincs mit kezdeni, sajnos. De miután sem a Jobbik, sem a szocialisták, sem az LMP nem szavazták meg a 2017-es költségvetést, ezért ők nem szavazták meg a jövő évi béremelését sem a pedagógusoknak (Gőgös Zoltán: Demagóg vagy! Hazudsz!), ami egyébként újabb 38,4 milliárd forintot fog jelenteni. 2016-ban egyébként 175 ezer embernek 32 milliárd forinttal emelkedett a bére szeptember 1-jétől, és az egészségügy területén is nagy változások történtek. A mostani változások eredményeképpen szakorvosok, kórházi szakgyógyszerészek 107 ezer forinttal kapnak többet, a jövő évben 100 ezer forinttal, és ahogy ön is mondta, az egészségügyi szakdolgozók bére - 78 ezer embernek - most szeptember 1-jétől 26,5 százalékkal fog nőni. Ezt sem szavazta meg egyébként az ellenzék, sem a Jobbik, sem pedig a baloldalnak egyik pártja sem. Ők - azt tudom mondani ezzel kapcsolatban - bármilyen módon is próbálnak kiabálni - két évvel ezelőtt azért, mert nagy a munkanélküliség, most azért, mert munkaerőhiány van -, egyik olyan döntést sem, mely a gazdaság, az adópolitika és ezáltal pedig a béremelések változását jelentette, nem segítették.
Köszönöm szépen az ön kérdését, és köszönöm szépen, hogy mindezt elmondta. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me