CSIZI PÉTER

Full text search

CSIZI PÉTER
CSIZI PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Azért kértem szót, mert vissza szeretnék egy kicsit térni a miniszter úr expozéjára. Fontos, hogy amikor a közbeszerzési törvény módosításairól beszélünk itt a parlamentben, akkor megvizsgáljuk azt, hogy az elmúlt öt-hat-tíz esztendőben mi történt. Én azért még emlékszem arra a tíz évvel ezelőtti időszakra, amikor olyan lazán kezelte a közbeszerzési törvény a közbeszerzéseket, hogy mondjuk, Pécs városában egy 4,5 milliárd forintos építési beruházásnál, Európa kulturális fővárosához kapcsolódóan, a Tudásközpont építését egy olyan cég nyerte el mint a legolcsóbb ajánlatot tevő, amely cég egyébként nem rendelkezett munkavállalókkal.
Az eredményhirdetés pillanatában is már lehetett látni, hogy azért az összegért nem lehet felépíteni azt az épületet, amit előtte egyébként a mérnökök megálmodtak és ami az engedélyezés során engedéllyel rendelkezett. Utána ez a cég mindent megpróbált annak érdekében, hogy különböző trükkökkel megszerezze azt a szükséges pénzügyi forrást, ami elegendő az épület felépítéséhez, egyébként pedig már a szükséges garanciális intézkedéseket sem tudtuk a múltban ezen a cégen behajtani, hiszen a cég az építést követően eltűnt, az alvállalkozók egy részét pedig nem fizették ki. Úgyhogy, tisztelt képviselőtársaim, ezek a múltban voltak.
A mostani módosítás is, az egy évvel ezelőtti módosítás is gyakorlatilag számos olyan garanciális elemet adott a helyi önkormányzatoknak, amelyek már az ilyen szerencsevadászokat a rendszerből kizárták, és ilyen és ehhez hasonló történetek, amelyek mindennaposak voltak a szocialista kormány idején, ma már nem jelennek meg. Úgyhogy, bár vannak biztos kritikák, jogos kritikákat is el tudunk fogadni, de azt nem lehet mondani, hogy a közbeszerzési törvényünk az elmúlt években nem lett életszerű és nem a helyi érdekek és a magyar érdekek szerint változott. Köszönöm, hogy meghallgattak.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me