Z. KÁRPÁT DÁNIEL

Full text search

Z. KÁRPÁT DÁNIEL
Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Teszek egy kísérletet arra, hogy a kormánypárti képviselőtársaimat visszahozzam ebből a kormányzati tündérmeséből, amit itt az imént felvázoltak, hiszen ma délelőtt vérlázító módon az Igazságügyi bizottságban leszavazták, még csak tárgyalni sem engedték a gazdag migránsok beözönlésének megállításáról szóló jobbikos javaslatot, márpedig amíg Brüsszel felháborító módon 1300 személy kvóta szerinti betelepítésével fenyegetőzik, addig önök a letelepedésikötvény-üzlet által ezen mennyiség több mint dupláját engedték eddig az országba, elhanyagolható szűrés mellett. Tehát az önök számára még mindig fontosabb a piszkos pénz megszerzése, a letelepedési jog, a haza árulása, mint az, hogy biztonságot szerezzenek ennek az országnak.
Tehát ezúton is felszólítjuk önöket arra, hogy támogassák a saját alaptörvénymódosító javaslatukat, amihez mi, jobbikosok csak egy mondatot raktunk hozzá, azt, amelyik kinyírja az önök letele-pedésikötvény-üzletét. És az a helyzet, hogy ha önök ezzel nem mernek szembesülni, az nagyon sok mindent elárul önökről. De ténykérdés, hogy eközben a magyar gazdaság fuldoklik, az önök tündérmeséjével szemben egy átfogó munkabéremelés nélkül Magyarországon nem várható a kivándorlási spirál lassulása, és önök még mindig nyugat-európai autógyártók és egyéb cégek szezonális ajánlataitól teszik függővé azt, hogy a magyar gazdaság hogyan teljesít; még mindig nem sikerült saját lábára állítani ezt az országot, önöknek hat év is kevés volt ehhez. El kell hogy mondjuk, a legnehezebb sorban lévőkön lehetne érdemi módon segíteni, és lenne erre költségvetési mozgástér, de önökben nem volt lélekbátorság ehhez.
Az első és legfontosabb kérdés ezek közül talán a minimálbér adómentessé tétele lenne, amely a korábbiakban adómentes volt. Aztán jöttek önök - és mi történt? A legnehezebb sorban élő embereket sújtották egy újabb tehertétellel. Számtalan egzotikus adófajtát találtak ki, 2010 óta több mint 60-féle új adó vagy adóemelési típus létezik Magyarországon, és el kell hogy mondjuk azt is, hogy Orbán Viktor és kormánytagjai felelőssége, hogy a multicégek számára adott kedvezményekért cserébe nem követelték meg a bérfelzárkózás elérését, tehát tevőlegesen hozzájárultak a kiáramlás, a képzett munkaerő kiáramlásának folytatódásához. Pedig amikor infrastrukturális célokra adnak kedvezményeket, amikor munkahelyteremtési támogatásokat adnak önök - sokszor bőkezűen - az idegen multicégek számára, az egész munkabértömeget odaadják, mondjuk, a vállalt másfél vagy kétéves felvételi időszakra, amíg ezek a cégek vállalják, hogy foglalkoztatják is azt a munkaerőt, akit alkalmaztak.
Jelen pillanatban tehát a német luxusipar egyes cégeit támogatjuk, és nem véletlen, hogy az Audi és a Mercedes esetében most már sztrájkokról is olvasni, az Audi tekintetében nem véletlen követelnek ezek a dolgozók egy 55 ezres béremelést, mert látják, hogy Magyarországon a magyar dolgozók tisztességes teljesítményét nem fizetik meg; önök mesterségesen alacsonyan tartják a béreket, mert Orbán Viktornak és csapatának az a mániája, hogy a magyar versenyképesség záloga az olcsó munkaerő. Ezért akarnak egy összeszerelő üzemet csinálni Magyarországból, ezt jórészt meg is tették, egy alapvetően mezőgazdasági jellegű országból, és ezért tartunk ott, ahol. Hogy a legnehezebb sorban élőket sújtó még további, még nagyobb teherről beszéljünk, önök egy európai uniós rekordot is felállítottak: 27 százalékos áfával, a szegények adójával sújtják a legnehezebb helyzetben lévőket arcátlan módon, aztán feláll Hollik István, és elkezd nekünk alapvető cikkek áfatartalmának csökkentéséről beszélni.
Képviselő úr, ez egy átlagos fogyasztói kosár 5-6-7 százalékát érinti, amiről ön beszél. Érdemi áfacsökkentéssel az alapvető élelmiszerek teljes skálája terén és a gyermeknevelési cikkek terén kellene előállniuk, de önök ehhez gyávák, pedig költségvetési mozgástér lenne ehhez, nemrégiben költségvetési módosítóval 400-500 milliárd forintot osztogattak el.
(13.20)
Bőven lett volna egy szélesebb körű áfacsökkentésre tér. Ha az önök által kialakított helyzet kapcsán megnézzük azt, hogy euróban mérve a fizetések hogy alakulnak Magyarországon, azt látjuk, hogy még regionális szinten is elmaradásaink vannak. Jelen pillanatban még a jómódúak harmada sem engedhet meg magának előre be nem tervezett kiadást, mondjuk, nagyobb egészségügyi kiadást. Jelen pillanatban a magyarok 37 százaléka nem tudja megfizetni még a napi húsfogyasztást sem. Ez az a Magyarország, amit önök létrehoztak, ez az önök tündérmeséje.
Ezért szólítjuk fel önöket arra, hogy tegyenek meg mindent az átfogó béremelés érdekében a minimálbér adómentessé tételével, követeljék meg a bérfelzárkóztatást azoktól, akiknek indokolatlan kedvezményeket adnak, kössenek stratégiai partnerséget a magyar kis- és közepes méretű vállalkozásokkal, a szegények adóját, a 27 százalékos áfaszintet pedig csökkentsék. Engedjenek levegőt ebbe a nemzetgazdaságba, mert amit önök itt létrehoztak, az egyelőre a multik paradicsoma és a külföldi érdekek kiszolgálása. Köszönöm a lehetőséget. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me