KÓSA LAJOS

Full text search

KÓSA LAJOS
KÓSA LAJOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! A rendszerváltás óta Magyarországon jelen voltak szélsőséges szervezetek, de nem vettük őket komolyan, nagyon sokáig lehetett tudni, hogy leginkább a szocialisták hathatós közreműködésének megfelelő műjobboldali, műnáci szervezetek, Potyka bácsival, Bácsfi Diánával és hasonló figurákkal. Nem vehetők komolyan, nagyon örült mindenki annak, hogy Magyarország egy normális ország, és a paramilitáns szervezetek, az erőszakos szervezetek nincsenek jelen Magyarországon vagy teljes mértékben komolytalanok.
Azonban az elmúlt időszak történései rávilágítottak arra, hogy sajnos itt igenis nekünk, a parlament demokratikus pártjainak nagyon komoly felelősségünk és teendőnk van. Az, ami történt Bőnyben, az világosan megmutatta, hogy a paramilitáns szervezeteket komolyan kell venni, és igenis, fel kell lépni mindenképpen azok ellen a szervezetek ellen, akik veszélyeztetik Magyarország társadalmi berendezkedését, akik egyébként fegyvert tartanak, szervezkednek. És nem elegendő önmagában abban bízni, hogy a magyar bíróságok eljárnak, ahogy a Magyar Gárdával szemben eljártak, ahogy más szervezetekkel szemben eljárnak; itt meg kell nézni, hogy a parlamentnek van-e teendője.
Az, ami a bőnyi rendőrgyilkosság kapcsán történt, az több mint megdöbbentő. Ami azóta történt, hogy a szervezethez tartozó embereknél valóságos fegyverarzenált találtak a TEK és a rendőrség munkatársai, az több mint megdöbbentő. Az, hogy voltak olyan fegyveresek, akik arra szervezkedtek, hogy Magyarországon politikusokat ölnek meg, az több mint megdöbbentő. Nem azért, mert a politikai vita nem legális, nem azért, mert szeretni kell a politikusokat, nem, vitatkozni kell velük, de a szervezkedés, a fegyveres erőszak, a gyilkosságra való felkészülés igenis mindenképpen üldözendő.
És mindenképpen van feladat, mert a parlamentnek meg kell vizsgálni, hogy van-e olyan szervezet, amelyiket parlamenti pártok támogatnak, akár közvetlenül, akár pártalapítványon keresztül. Ezeket fel kell térképezni, mert ha azt látjuk, hogy amin korábban mosolyogtunk, Magyar Nemzeti Arcvonal, Betyársereg, 64 Vármegye, hasonló szervezetek és a parlamentnek egy meghatározott frakciójához vagy pártjához kötődtek különböző módon (Z. Kárpát Dániel közbeszól.), de nem követtek még el soha erőszakos cselekményeket, azt mondtuk, hogy ez ellen politikai eszközökkel kell küzdeni.
De akkor, amikor azt látjuk, hogy rendőrt gyilkolnak meg, fegyverkeznek, és komolyan veszélyeztetik a közrendet, közbiztonságot, akkor igenis el kell gondolkodnunk. Fel kell tárni ezeket a tevékenységeket, és mindenképpen meg kell akadályozni azt, hogy ezek a szervezetek bármilyen finanszírozást kapjanak.
(13.50)
Ez nem könnyű munka, ezt fel kell térképezni a parlament szakbizottságainak, amelyek egyébként a szükséges lépéseket megtették, és világossá kell tenni mindenkinek, így azoknak a pártoknak is, akikkel korábban ezeket összefüggésbe hozták, hogy nincs semmi közük ezekhez a szervezetekhez. Bármilyen politikai pártnak van kapcsolata ezekkel a szervezetekkel, az kizárja magát a politikai közösségből. Ezt egyetlenegy normális országban sem lehet eltűrni. (Kunhalmi Ágnes: Kopaszok! Kopaszok!)
Mert az, amikor azt látjuk, hogy az ellenzék különböző, a nemzetbiztonság szempontjából kulcskérdésekben együttműködik, lásd a legújabban formálódó MSZP-Jobbik-DK-tengelyt az alkotmánymódosítás kapcsán, az egy politikai ügy. Amikor azt látjuk, hogy nem hajlandók a magyar biztonságot, a magyar emberek biztonsági érdekeit figyelembe venni, azt még lehet kezelni politikai eszközökkel. De nem lehet olyan párt ebben a parlamentben, amely szervezeti kapcsolatot tart ezekkel a szervezetekkel, amely finanszírozza őket; és ha van ilyen párt, akkor mindegy, hogy milyen politikai érdek mellett működnek együtt különböző pártok ezzel a párttal, ezt üldözni kell, tiltani kell. Magyarországon rendnek kell lenni, Magyarország normális ország kell legyen (Kunhalmi Ágnes: Kopaszok! Kopaszkormány!), ahol az ilyen típusú erőszakos politikai szélsőségeknek nincs helye! Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me