DÖMÖTÖR CSABA,

Full text search

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Frakcióvezető Úr! Felszólalásában olyan témákat említett, amelyek javarészt a biztonsággal függnek össze. Ennek két vonatkozásáról szeretnék beszélni. Az egyik a nemzetközi, a másik pedig valóban a hazai. A kormánynak ugyanis mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy erősítse a biztonságot, akár határon kívülről érkező, akár határokon belülről jelentkező kockázatokról van szól.
Ami a külső kockázatokat illeti, sokat beszéltünk már itt arról, hogy az ellenőrizetlen migráció súlyos biztonsági kockázatokat jelent. Ezért is elhibázott az a brüsszeli javaslat, amely a határok védelme helyett szétterítené a felelősséget és a terheket, márpedig a határok védelme nélkül nem lehet fenntartani a biztonságot Európában.
Ebből a szempontból is megkerülhetetlen fegyvertény, hogy az októberi népszavazáson 3,3 millió ember mondta el a véleményét, és 98 százalékuk világosan elmondta, hogy nemet mond a kényszerbetelepítésre. Azt üzenték, hogy a magyarok feje fölött nem lehet döntéseket hozni ilyen horderejű kérdésekben.
Ez az eredmény kötelezi a kormányt, a kabinet ezért kezdeményezte az Alaptörvény módosítását. Ennek a módosításnak az a lényege, hogy a jövőben nem lehetne idegen népességet Magyarországra telepíteni. Az alaptörvénymódosítás tehát fontos biztonsági garanciát jelentene. Ennél is inkább felháborító, hogy az ellenzéki pártok nem támogatták ezt a módosítást. Azért nem, mert csupán a pártpolitikai pecsenyesütögetés lehetőségét látták benne. Megint úgy voltak vele, hogy ami rossz a kormánynak, az jó nekik. Sajnáljuk, hogy az ellenzék - az MSZP-től egyébként a Jobbikig - nem vette figyelembe az ország érdekeit, és ezzel a saját szavazóit is semmibe vette.
Szeretném felhívni a figyelmüket arra, hogy amint az a múlt heti belügyi uniós csúcson is, tanácsülésen is kiderült, az Európai Bizottságnak esze ágában nincs visszavonni a kvótacsomagot, sőt, amint azt többször is nyilatkozták, felgyorsítanák azt. Az ellenzék hozzáállása ezt figyelembe véve még inkább felelőtlen.
Ami a belső veszélyeket, a belső kockázatokat illeti; frakcióvezető úr erre utalt. A kormány 2010 óta folyamatosan küzd a szélsőséges erők ellen, nemrég azonban valóban olyan esemény történt Magyarországon, ami eddig még soha: egy szélsőséges csoport vezetője brutálisan megölt egy rendőrt. Ez az eset példátlan.
Ami az esetben megdöbbentő, hogy ma már tudjuk, hogy a Nemzeti Arcvonal egy magyar parlamenti párttal is kapcsolatot tartott, együtt szerveztek rendezvényeket, és a párt elnöke még a rendőrgyilkosság gyanúsítottjának fiával is kezet rázott, ott virítottak együtt egy közös fotón. (Közbekiáltások a Jobbik padsoraiból. - Zaj.)
Mi határozottan elutasítjuk a hasonló együttműködéseket. (Zaj. - Az elnök hosszan csenget.) Teljesen elfogadhatatlan, hogy egy politikai párt egy olyan szervezettel tartson fenn kapcsolatot, amely rendőrgyilkosságokra vetemedik.
Mindezek miatt valóban meg kell vizsgálni, hogy kellően szigorúak-e a törvények abban az esetben, hogyha egy párt szélsőséges csoportokkal tart fenn kapcsolatot, legyen szó akár közös rendezvényszervezésről vagy éppen a pénzügyi támogatásról. Jó lenne egyébként hallani a baloldal véleményét is ebben a kérdésben.
Nem engedhetjük, hogy a cukiság felszíne alatt olyan erők szervezkedjenek, akik fegyverek tucatjait tartják lakásokban törvénytelenül. Egy biztos: ha a biztonságról van szó, akkor a magyarok számíthatnak a kormányra, és ez igaz a külső fenyegetettségekre is, mint ahogy a hazai szélsőséges mozgalmakkal szembeni fellépésre egyaránt. Semmilyen pártpolitikai megfontolás nem lehet fontosabb Magyarország biztonságánál.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me