DÖMÖTÖR CSABA,

Full text search

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Mielőtt körüljárjuk a béremelés kérdését, valóban nem árt felidézni, hogy honnan is indultunk akkor, amikor a jelenlegi kormány hivatalba lépett. 2010-ben Görögországgal említettek minket egy lapon, az ország egy vékony hajszálra volt a pénzügyi-gazdasági összeomlástól. Innen indultunk. Sokáig túlzottdeficit-eljárást folytattak ellenünk, ami nem csoda, hiszen arra is volt példa, hogy a költségvetési hiány a 10 százalékot nyaldosta alulról, azóta azonban a közös erőfeszítések meghozták az eredményeket.
A polgári kormány nemcsak az államháztartást stabilizálta, de elindította a munkahelyvédelmi akciót is, amellyel nemcsak meg tudtuk védeni a munkahelyeket, hanem érdemben tudtuk növelni azok számát. Ma már a gazdaság stabil lábakon áll, az ország minden hitelminősítőnél befektetésre ajánlott kategóriában szerepel, és 2010 óta több mint 680 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma.
(13.10)
Ez azt is jelenti, hogy a munkanélküliség 5 százalék alá csökkent, úgy is mondhatnám, hogy 26 éve nem dolgoznak annyian Magyarországon, mint most.
Az, hogy a gazdaság stabil lábakon áll, azt is lehetővé teszi, hogy a kormány egyre inkább a béremelésekre helyezze a fő hangsúlyt. Ez a folyamat már jó ideje zajlik, ezért is van az, hogy az idei év első nyolc hónapjában több mint 7 százalékkal növekedtek a reálkeresetek. A reálbérek növekedése mindent összevetve több mint négy éve töretlen. Ez a reálbér-növekedés, amit említettem, a már beindított béremelési programoknak is köszönhető. Csak hogy párat említsek: a szakorvosok bére két ütemben 207 ezer forinttal nő, míg az ápolóké 65 százalékkal. A rezidensek alapbére 2017 novemberétől 50 ezer forinttal emelkedik, a pedagógusok öt év leforgása alatt 50 százalékkal több bért vihetnek haza, a felsőoktatásban dolgozók és kutatók 2018-ig 27 százalékos béremelésben részesülnek. Folytatódott a rendvédelmiéletpályamodell is, amely összesen 50 százalékos béremelkedést jelent a rendvédelmi dolgozóknak. A járási dolgozók fizetése idén nyáron mintegy 30 százalékkal nőtt, és januárban ezt követi a kormányhivatalokban dolgozók bérének emelése.
Ezek olyan lépések, amelyek szükségesek, de önmagukban még nem elégségesek. A kormány célja, hogy az előttünk álló évek még nagyobb béremelkedést hozzanak a magyar családok számára. Ehhez az kell, hogy a versenyszférában is jelentős béremelés menjen végbe, ezért van szükség egy nagy, átfogó megállapodásra a munkaadók, a munkavállalók és a kormány között. Ezek a tárgyalások már jelenleg is zajlanak, és remélhetőleg hamarosan eredménnyel zárulnak.
A kormány álláspontja az, hogy a minimálbért és a szakmunkás-minimálbért is a lehető legnagyobb mértékben kell emelni. Ezt a béremelést a kormány a maga részéről egy nagy adócsökkentési programmal kívánja segíteni: adócsökkentéssel a béremelésért. Azt gondoljuk, hogy ez a legjobb módja annak, hogy a bérek is emelkedjenek, és a vállalkozók is versenyképesek maradjanak.
Mindent összevetve, tisztelt Ház, azt tudjuk elmondani, hogy Magyarország ma már erősödik, és az imént felsorolt béremelési intézkedések is ezt bizonyítják. Olyan lépések ezek, amelyek a világnézeti különbségektől függetlenül joggal számíthatnak minden parlamenti párt támogatására, így a támogatásukra a jövőben is számítunk. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me