CSERESNYÉS PÉTER

Full text search

CSERESNYÉS PÉTER
CSERESNYÉS PÉTER nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Lehet, hogy a hadoválásról is érdemes lenne egy vitanapot szervezni, hogy ki és hogyan hadovál itt a parlamentben, és a siker meghatározásáról, a siker fogalmának a meghatározásáról is érdemes lenne beszélni. De azért nehéz, hisz mi már többször beszéltünk és talán vitatkoztunk is egymással a parlamentben e témában, mert képviselő asszony mindig úgy szólal fel, mintha tegnap vagy éppen ma kezdődött volna el Magyarország történelme, vagy éppen tegnap vagy ma kezdődött volna el egy gazdasági folyamat, amit éppen kritizál.
És éppen azért vagyok kénytelen, mert minden felszólalását ez jellemzi, visszautalni megint arra, hogy honnét indultunk. Mi volt 2010-ben? Mi volt az az állapot, ahonnét eljutottunk odáig, hogy ön most már bátran mondhat a parlamentben olyat, hogy számonkérnek rajtunk valamit, vagy elvárják, hogy megcsináljunk valamit, mert ha 2010-ben nem ez a kormányzat kormányzott volna, vagy 2010 óta nem ez a kormány kormányzott volna, és nem azt a gazdaságpolitikát folytatta volna, amit tett, akkor lehet, hogy nem arról kellene itt beszélnünk, hogy mennyivel kellene emelnünk az emberek bérét, hanem sokkal rosszabb helyzetről és helyzetekről kellene tárgyalnunk.
De hogy tisztában legyen azzal, hogy honnét indultunk, néhány számot hadd ismételjek el megint önnek! Körülbelül 3 millió 800 ezer volt a foglalkoztatottak száma 2010-ben, ez körülbelül 55 százaléka volt a magyar munkaképes korú lakosságnak; most, jelen pillanatban közel 70 százalékos a foglalkoztatottság, és 4,4 millióan dolgoznak Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy 680 ezerrel többen dolgoznak a munkaerőpiacon, és ebből körülbelül 460-470 ezren a versenyszférában (Dr. Hadházy Ákos közbeszól.) tudtak elhelyezkedni. Nem, képviselő úr, nem a londoniban, ezt önök szeretik hangsúlyozni, nem a londoni munkaerőpiacon; a magyar munkaerőpiacon, a statisztika ezt mondja, kár, hogy ezt kiabálják, mert nincs igazuk. Ebből látszik, hogy csúsztatnak minden egyes felszólalásukban.
Tehát a magyar munkaerő jelentős része a versenypiacon tudott elhelyezkedni. Miután a magyar gazdaság rendbe jött, többek között annak köszönhetően, hogy teljesen más adópolitikát folytatott ez a kormányzat, mint az előző kormányzatok, ennek eredményeképpen el lehetett kezdeni a béremelés folyamatát is. 2013 óta folyamatosan emelkednek Magyarországon a bérek reálértékben, és ez a fontosabb, ez érdekel mindenkit, hogy azt a pénzt, amit hazavisz a családjának, azt hogyan tudja elkölteni, mennyi mindent tud belőle vásárolni a boltban, a piacon, és ez folyamatosan felértékelődik, és egyre többet ér.
Ahogy már elmondtam az előző felszólalásban: reálértékben a bérek ez idáig 2010 óta több mint 23 százalékkal nőttek. Ennyivel ér többet a bérük az embereknek, az átlagbérük az embereknek. Ha csak az utolsó egy évet nézzük, akkor olyan mértékű reálbér-növekedés következett be Magyarországon, amelyik egyhavi bérrel növelte meg a bérét mindenkinek. Ez azt jelenti, hogy jelentősen, 7 százalékot meghaladó módon nőtt a reálbér. És ez a béremelkedés az előrejelzések szerint várhatóan növekedni fog a további időszakban is.
Bizonyítja ezt az az ajánlat is, amit a kormányzat tett a versenyszféra és a munkavállalók asztalára, amelyik egy jelentős minimálbér és egy garantált bérminimum, a szakmunkásbér minimumát határozta meg. Ez egy 15-25 százalékos jövő évi emelést ajánlott meg, és a következő évben egy 8-12 százalékos emelést ajánlott meg a két kategóriában, úgy - és itt szeretnék visszautasítani minden olyanfajta megfogalmazást és vádat, amelyik ezt a kormányt adóemelésekkel vádolja -, hogy közben járulékcsökkentés, egy jelentős járulékcsökkentés következhet be. Tehát nemhogy adóemelést tett volna le az asztalra a kormányzat, és adóemelést akarna bevezetni, hanem jelentős mértékben csökkenti az adókat. Ezt megtette az elmúlt évben, ennek az évnek a kezdetétől személyi jövedelemadó tekintetében, járulékcsökkentés tekintetében fog következni egy jelentős adócsökkentés. Ez azt jelenti, hogy 4 százalékpont, de lehet, hogy ennél picit még talán több is lesz, 4 százalékpont csökkentés jövő évben, és a rákövetkező évben újabb 2 százalékpontos járulékcsökkentés fog bekövetkezni. Ez tulajdonképpen segíti a cégeknek a versenyképességét is, hiszen a munkabérre rakódó teher csökken ezáltal, így meg tudják emelni a béreket, így tudja közvetett módon a kormányzat az adópolitika segítségével támogatni a béremelést; közvetett módon, ahogy mondtam, hiszen közvetlenül mindössze a minimálbér és a garantált bérminimum meghatározásában, megállapításában van szerepe.
Ez a politika, ez a munkaadókkal és a munkavállalókkal folytatott tárgyalássorozat vezethet oda, és folyamatos kapcsolattartás vezethet oda, hogy folyamatosan növekednek reálértékben a bérek az elmúlt időszakban, és várhatóan ez folytatódni fog. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me