CSERESNYÉS PÉTER

Full text search

CSERESNYÉS PÉTER
CSERESNYÉS PÉTER nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Azt hiszem, elmondhatom, hogy a felelősség hiányában mondta el ezt a felszólalását. A felelősség hiányát úgy értem, hogy miután nincsenek döntéshozói és intézkedési helyzetben, könnyen kérnek számon a kormányzattól olyan dolgokat, amiket nem lehetett megcsinálni.
Hollik István képviselőtársam hozzászólását kritizálva azért én mindenképpen szeretnék hozzá csatlakozni. Nézzük meg, hogy honnét indultunk! Úgy látszik, az emlékezete túl rövid volt ahhoz, hogy elmenjen hat-hét-nyolc évvel korábbi időszakra, akkorra, amikor Magyarország egy csődközeli helyzetben volt, és nem arról kellett beszélnünk, hogy hogyan lehet béreket emelni, hanem hogy a magyar gazdaságot, a magyar költségvetést hogyan lehet egyensúlyban tartani, és a magyar gazdaságot hogyan lehet egy fejlődő pályára állítani, hogyan lehet ezt elősegíteni. Ez az elmúlt években sikerült ennek a kormányzatnak, annak ellenére, hogy nagyon-nagyon nehéz időket, éveket kellett megélnie. Mára, hála istennek, eljutottunk abba az időszakba, amikor már arról beszélhetünk, és önök is arról beszélhetnek, hogy mikor történik egy jelentős béremelés az egész társadalomban mindazok számára, akik munkából élnek meg.
Hogy ez hogyan következhetett be? Emlékezzünk vissza az elmúlt évekre! Az elmúlt években egy jelentős foglalkoztatásbővülés jött létre. Ez azt jelenti, hogy közel 700 ezerrel többen dolgoznak ma a magyar munkaerőpiacon, mint dolgoztak 2010-ben. Jelentős mértékben növekedett a versenyszférában elhelyezkedők száma. Annak ellenére, amit ön mond, ez úgy történt, a versenyszférán a hazai verseny szereplőit, munkaadóit értem, itt foglalkoztatták a legnagyobb mértékben a munkavállalókat. Tudomásul kéne venni a tényeket, képviselő úr, és abban az esetben nem mondana olyanokat, amiket a felszólalásában mondott.
Tehát jelentős mértékben növekedett a foglalkoztatottak száma. Ez azt jelenti, hogy a gazdaság fejlődött, és egy jelentős verseny alakult ki a munkaerőpiacon a jól képzett szakemberek iránt, ez pedig azt hozta magával, hogy a munkaerő bére, a munkaerő ára megnőtt, és az elmúlt időszakban - ahogy az Dömötör Csaba államtitkár úr szájából is elhangzott -, az elmúlt három évben jelentős béremelkedés következett be a reálbérek, a bérek vásárlóértékének a tekintetében. Ez azt jelenti, hogy 2013-tól 2015 végéig körülbelül 15 százalékos reálbér-emelkedés következett be az elmúlt időszak eredményeképpen, ami énszerintem mindenképpen jelentős, és az elmúlt időszakban, az elmúlt egy évben pedig egy jelentős, még ennél is dinamikusabb reálbér-emelkedés következett be, amikor több mint 7 százalékos volt a reálbér-emelkedés. Ha pedig a családi adókedvezményt is idevesszük, akkor 23-24 százalékos, tehát több mint 23 százalékos reálbér-emelkedés következett be a munkabérek területén.
Ennek természetesen az is kiváltója volt, hogy az elmúlt időszakban jelentős mértékben emelkedtek a minimálbérek. Körülbelül 50 százalékkal nőtt 2010 óta a minimálbér. Ennek egy jelentősebb emelése volt a tavalyi évben. Ez év kezdetétől a minimálbér reálértéke több mint 7 százalékkal növekedett. Tehát a minimálbér esetében is egy jelentős reálbér-emelkedés következett be az elmúlt időszakban.
S ahogy elhangzott már, és ahogy a napirend előtti felszólalásokat nézem, valószínűleg még el fog hangozni az is, hogy most folynak a VKF-tárgyalások, ahol a versenyszféra résztvevői tárgyalnak arról, hogy a minimálbért milyen mértékben kellene megemelni, azt a minimálbért és azt a garantált bérminimumot, amelyik jelentős hatással lesz majd a piaci bérekre is, mert azt azért ne felejtsük el, hogy a piacon lévő béreket nem az állam határozza meg, hanem a piaci szereplők. A munkaadók és a munkavállalók közötti megállapodás eredménye az, hogy milyen bérért megy el a munkavállaló dolgozni. Hogy mekkora igazsága van ennek a megállapodásnak, az abból látszik, hogy azokon a helyeken, ahol alacsonyabb bérért dolgoznak az emberek, megindult egy elvándorlás az olyan munkahelyekre Magyarországon belül, ahol többet fizetnek az adott munkáért, az adott munka elvégzéséért.
Ez is eredményezi azt a bizonyos béremelkedést, amit említettem, ami a versenyszférában is és nem csak az állami szférában következett be az elmúlt időszakban, és ez a reálbér-növekedés várhatóan a következő időszakban is folytatódni fog. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me