MAGYAR ZOLTÁN

Full text search

MAGYAR ZOLTÁN
MAGYAR ZOLTÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Államtitkár Úr! Már megszámlálhatatlan lesz lassan azon indítványaink száma, ami a hazai tejágazat problémáira igyekszik felhívni a figyelmet, és arra megoldási javaslatokat igyekszik kínálni.
Némi többlettámogatásra jutott ugyan a kormány részéről, az ágazat problémáit ezzel igyekeznek kezelni, ezzel próbálják lélegeztetőgépen tartani a tejipart, de látható, hogy ez nem érte el a célját. Nem bírálva a többlettámogatást el kell mondanom, hogy bizony nem fenntartható ez a rendszer. Ugyanis nem éri el a célját, ráadásul persze, hogy nem éri el a célját, ha az állomány csökkentése egyrészt ennek az egész többlettámogatásnak a célja.
Annak ellenére, hogy egyébként a világpiacon most már augusztus óta rendeződött a nyers tej felvásárlási ára, ez hazánkban nem nagyon érzékelhető. Idehaza ebből semmi nem látszik. A szomszédos országokban már augusztus óta úgy nyilatkoztak körülbelül a termelők, hogy nagyjából legalább az önköltségi árat már elérik, Európa-szerte ez egyébként 20-30 forinttal több, mint a hazai felvásárlási árak.
A veszély jelentős, és nem csak a termelők tekintetében. Fennáll az a veszély is, hogy szerződést bontanak a feldolgozókkal, és így eltűnhet gyakorlatilag a magyar feldolgozású tej a piacokról. A termelők elmondása szerint a 85 forint/liter plusztámogatásos áron már gyakorlatilag a megmaradást lehetne biztosítani, amúgy ettől még messze vagyunk. Jelenleg sorra zárnak be a telepek, ez már egy többéves tendencia, és ahol nem, ott is jelentős állománycsökkenést lehet elkönyvelni.
Az FM részéről, ha jól informálódtam, a múlt héten volt egy olyan megbeszélés, ami négyoldalú volt, és részt vettek rajta mind egyébként az ágazatban érintettek, itt tehát gondolok magára a tejelőszarvasmarha-tartó telepek képviselőire, gondolok a feldolgozókra, a kereskedőkre és a politika részéről a szaktárcára.
(16.10)
Úgy gondolom, hogy elég kései volt ez a megbeszélés, ráadásul abban a tekintetben sem érte el célját, hogy egy szerződésen alapuló megoldás lehetne az, ami az érintettek számára hosszú távú megmaradást jelenthetne, hiszen a jelenlegi helyzetben az történik, hogy a multinacionális láncoknál képződő profit jelentős része ott marad, maga a feldolgozó annyiért adja el a feldolgozott terméket, hogy azon éppen nagyot ne bukjon vagy gyakorlatilag nullán legyen, és minden veszteség a termelőkre csapódik. Ezt lehetne egy szerződéses rendszerben, amit az állam jogszabályokkal garantálna, felborítani, és egy tisztességes rendszert felállítani.
Nem akarhat mást sem a kormány, sem az államtitkár úr, mint hogy megoldódjon ez a helyzet. Érdemi lépéseket, érdemi válaszokat várnak a szereplők. Százmilliókat öntöttünk adófizetői forintokból az elmúlt évtizedekben ebbe az ágazatba, nem akarhatják, nem gondolhatják komolyan, hogy tönkremehet a magyar tejipar. Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me