V. NÉMETH ZSOLT

Full text search

V. NÉMETH ZSOLT
V. NÉMETH ZSOLT földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! A FALCO Zrt. faalapú laptermékeket gyártó szombathelyi üzemének működését a Vas Megyei Kormányhivatal továbbra is kiemelt figyelemmel kíséri. A telephelyen e hó 7-én történt porrobbanás és tűz okát a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság még vizsgálja, ugyanakkor azt már tudjuk, hogy az érintett üzemegységben a tűzjelző és tűzoltó berendezések, valamint a robbanási túlnyomást levezető hasadófelületek hatékonyan működtek, megelőzve a tűz továbbterjedését. A baleset nem járt személyi sérüléssel, és jelentősebb műszaki kár sem keletkezett.
Az üzem az eseményt és a helyreállítás tényét az előírásoknak megfelelően bejelentette a környezetvédelmi hatóságnak. A porrobbanás miatt az érintett üzemegység november 7-e és 11-e között nem működött. A katasztrófavédelmi igazgatóság a füst terjedésének irányában vizsgálta a levegőminőséget - nem mértek az emberi szervezetre és a környezetre káros koncentrációt. Megállapították, hogy veszélyes anyag nem került a levegőbe, és a csapadékvíz-elvezető árokba sem, így lakosságvédelmi intézkedés megtételére nem volt szükség. Az eset után mindkét hatóság rendkívüli ellenőrzést végzett.
Szeretném a képviselő asszonyt biztosítani arról, hogy a környezetvédelemért felelős tárca alapvető célja az Alaptörvényben előírt egészséges környezethez való jog érvényesítése. Az ügyeket az előírások végrehajtásáért felelős hatóság nem ide-oda tologatja, hanem csupán jogállami módon, a törvényes eljárási szabályok betartásával kíván a kötelezettségeknek érvényt szerezni.
A témában korábban megválaszolt szóbeli kérdés óta jogerőssé vált a FALCO Zrt. öt évre kiadott egységes környezethasználati engedélye, amely az üzem működését szigorú környezetvédelmi feltételek betartásához köti. Új, zárt utóégetővel rendelkező forgácsszárítási technológiát kell alkalmazni, amely a jelenlegi technológiánál nagyságrendekkel kisebb porterhelést okoz. A szaghatások csökkentésére intézkedési tervet kell a gyárnak készíteni, amelynek végrehajtását méréssel köteles igazolni.
(15.20)
A fűrészpor és a faapríték zárt tárolása biztosítja a porszennyezés további csökkentését. A légszennyezés ellenőrzése érdekében automatikus mérőrendszerrel kell mérni a legjelentősebb pont forráskibocsátását, amely határérték-túllépés esetén azonnali riasztó jelzést küld a környezetvédelmi hatóság részére. Határérték túllépése esetén az üzem működését korlátozzák.
A hatóság a zajkibocsátási határérték betartása céljából 2016. október 12-én új zajcsökkentési intézkedési tervet fogadott el. A zajállapot javítása érdekében éjszaka zajjal járó tevékenységet az üzem nem végezhet. A felsorolt és az engedélyben szereplő további intézkedések jelentik azt a garanciát, hogy javulni fog a levegőminőség és a zajállapot, csökken a telep hatásterületén élő lakosságot érő környezetterhelés. A megvalósítani tervezett új beruházások közül a hatóság kizárólag új forgácsszárítási technológiát engedélyezett.
A gyár kapacitásbővítést szolgáló fejlesztéseivel kapcsolatban is tudok új információval szolgálni. A környezetvédelmi hatóság a benyújtott engedélykérelmet levegőtisztaság-védelmi, zajvédelmi és közegészségügyi indokkal 2016. október 21-én határozatban elutasította. Kérem, hogy válaszomat fogadja el. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me