SCHMUCK ERZSÉBET

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET
SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A lakosság egészséges környezetért folytatott több évtizedes kálváriájára hívja fel a figyelmet az a tűz és robbanás, amely november 7-én következett be a szombathelyi FALCO gyár Zanati úti telephelyén.
A tények azt mutatják, hogy hiába írja elő az Alaptörvény XXI. cikke, hogy Magyarország elismeri és érvényesíti mindenki jogát az egészséges környezethez, ha ennek a jognak ma hazánkban nem lehet érvényt szerezni. Elviselhetetlen a zaj, a bűz és a légszennyezés éjjel és nappal, egy olyan lakóterület szomszédságában, ahol több ezer kiskorú gyermek él, ahol két általános iskola, három óvoda és egy bölcsőde üzemel, és ahol az asztma előfordulása kétszerese a magyarországi átlagnak. A panaszok jogosságát már két ombudsmani vizsgálat is alátámasztotta. De mit csinált mindeközben az önkormányzat, a környezetvédelmi hatóság és a kormány?
Az önkormányzat a kényelmes utat választva egyszerűen alacsonyabb környezetvédelmi követelményeket előíró övezetbe sorolta vissza a lakóterületet, és ezen azóta sem kíván változtatni; csak a lakosság tömeges tiltakozása nyomán fordult a környezetvédelmi hatósághoz. A hatóság először ide-oda tologatta az ügyet, mindig újabb határidőket szabva a környezetszennyezés csökkentésére. 2016 szeptemberében végre megszületett az egységes környezethasználati engedély, amely több előírást megfogalmaz a gyár felé. De az sem véletlen, hogy a lakossági kérdésre Fazekas miniszter úr a legutóbbi válaszában még mindig a lakók türelmét kéri.
Azt szeretném megtudni önöktől, hogy történt-e vizsgálat arra vonatkozóan, hogy a robbanás és a tűz milyen esetleges környezetszennyezéssel, egészségre káros hatással jár. Történtek-e intézkedések, hogy hasonló eset ne fordulhasson elő? Milyen garanciát és határidőt tudnak arra adni, hogy a helyiek végre egészséges környezetben nevelhetik fel a gyermekeiket?
Nem véletlenek ezek a kérdések, hiszen Szombathely város levegőminőségi terve szerint 2013 és 2015 között szilárd anyag tekintetében a kibocsátás 8,6 tonna/évről 54,6 tonna/évre nőtt, ugyanez nitrogénoxidok tekintetében 90,5 tonnáról 215,6 tonnára emelkedett, összefüggésben a forgácslapgyártási kapacitás növekedésével, és akkor még nem beszéltünk az egyéb rákkeltő anyagok kibocsátásáról.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me