DR. VINNAI GYŐZŐ

Full text search

DR. VINNAI GYŐZŐ
DR. VINNAI GYŐZŐ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A Teréz körúti robbantás után az volt a rendőrök egyik elmélete, hogy szélsőjobboldali, félkatonai csoport követhette el a bombatámadást a belvárosban. Ezért döntöttek úgy, hogy ellenőrzik a radikális szervezeteket, hogy melyiknek lehet illegális lőfegyvere, robbanóanyaga. Ebben a sorban volt az egyik a Magyar Nemzeti Arcvonal, aminek korábbi vezetője, Győrkös István egy Kalasnyikovval fejbe lőtte a hozzá házkutatásra érkező egyik rendőrt. A szélsőjobboldali Győrköst a kilencvenes években a nemzetiszocializmus eszmeiségének terjesztése miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.
A Magyar Nemzeti Arcvonal Magyarország egyik legnagyobb és legszervezettebb félkatonai, szélsőjobboldali csoportja; tavaly Orbán Viktor ellen tervezett támadást. A miniszterelnök elleni támadás miatt a TEK által lekapcsolt két férfi közül az egyik - az interneten fellelhető információk alapján is - a Magyar Nemzeti Arcvonalhoz köthető. A nemzetiszocialista eszméket valló két férfit közvetlenül azután kapta el a TEK, hogy a két férfi telefonbeszélgetést folytatott egymással, amelyen megbeszélték, hogy a lőfegyverekkel és robbanószerekkel felpakolt autójukkal elindulnak Orbán Viktor házához, hogy végezzenek a kormányfővel.
A Magyar Nemzeti Arcvonal azzal a Betyársereggel működik együtt, amelynek vezetője Tyirityán Zsolt, Vona Gábor Jobbik-elnök személyes jóbarátja. A Jobbik pártalapítványa azt a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat is támogatja, amelynek korábbi elnöke és legismertebb arca a Jobbik jelenlegi alelnöke, Toroczkai László, emellett Orosz Mihály Zoltán érpataki polgármester is jó kapcsolatot ápol Győrkössel. Bőnyben többen tartottak Győrkös Istvántól különös, elzárkózó viselkedése miatt, illetve tisztában volt mindenki azzal, hogy fegyvereket tart az otthonában, ráadásul Győrkös vezetésével évente többször is kiképzést tartottak, időnként több száz szélsőséges fiatal részvételével.
Tisztelt Államtitkár Úr! Korábban a szélsőbaloldali Munkásőrség kapcsolódott sok szálon az MSZMP-hez, az MSZP jogelődjének félkatonai szervezete volt. Most a Jobbiknál láthatóak ilyen szálák, hogy több ponton találkozunk paramilitáris szervezetekkel történő kapcsolatokkal. Ennek fényében kérdezem: hová vezetnek a szálak? Köszönöm válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me