IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Lassan nem telik el úgy hét, hogy ne derülne ki egy-egy botrányos ügy a Magyar Nemzeti Bank háza tájáról. Az MNB-féle alternatív valóságban tényleg úgy tűnhet, hogy a magyar reformok működnek, a bérek korábban nem látott ütemben nőnek.
A szeptemberi jegybanki átlagkeresetek 23, a nem vezető beosztásúakkal együtt több mint 25 százalékkal haladták meg a 2013 végi fizetéseket. Az MNB személyi jellegű ráfordításai szeptemberben elérték az 1,2 milliárd forintot, szemben a 2013-as szeptemberi 445 millióval. Korábban arra való hivatkozással emelték két és félszeresére a jegybankelnök és más jegybanki vezetők fizetését, hogy ez szükséges a szakemberek megtartásához, ahhoz, hogy ne csábítsák el őket sem a versenyszféra magasabb bérei, sem a külföldön elérhető keresetek. A bérek felzárkóztatásában azonban, úgy tűnik, hogy kissé túllőttek a célon. Az MNB által szeptember végén foglalkoztatottak közel 800 ezer forintos havi bruttó átlagbére 66 százalékkal volt magasabb annál az összegnél, amit a KSH szerint a pénzügyi-biztosítási tevékenységet végzők a legutóbbi adatok szerint hazavittek. Az utóbbiak átlagbére 478 ezer forint volt, ami már így is nemzetgazdasági csúcstartó, 77 százalékkal magasabb, mint az országos átlag, és több mint négyszerese a legrosszabbul kereső szociális ágazaténak. A jegybanki átlagfizetés háromszor több, mint amit az átlagbérért dolgozók keresnek meg.
Az LMP szerint felháborító, hogy miközben több mint félmillió forint a jegybanki dolgozók nettó átlagbére, a kormány hallani sem akar a minimálbér létminimum fölé emeléséről, nyolcadik éve vannak befagyasztva a közalkalmazotti bérek.
Mikor fejezi be az urizálást az MNB, és mikor közelíti a kormány végre a magyar dolgozók fizetését is a külföldi bérekhez? Várom válaszát.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me