TELEKI LÁSZLÓ

Full text search

TELEKI LÁSZLÓ
TELEKI LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Parlament! Tisztelt Legfőbb Ügyész Úr és Kollégái! Azt gondolom, azt a témát, amiről szeretnék beszélni, a bizottsági ülésen is elmondtam már, de nagyon fontosnak tartom, hogy újra itt a plenáris ülésen is szó essék róla, azért is, mert a legfőbb ügyész úr talán érti, hogy miről beszélek akkor, amikor a magyarországi romák helyzetéről beszélek, és most nem az oktatás helyzetéről vagy éppen a foglalkoztatásról, vagy az egészségügyről, hanem arról a korrupcióról, ami jelen pillanatban látható, és amely mélypontra vitte a magyarországi cigányság megítélését Magyarországon.
Nemcsak én mondom ezt, hogy mélypontra vitte a magyarországi cigányság megítélését az az elmúlt évi és az előtti években lévő korrupció, amit láthattunk az országos önkormányzat részéről, hanem nemzetközi szinten is megjelentek ezek a szakmai anyagok, amelyek rámutatnak, hogy milyen hiányosságok voltak az elmúlt időszakban. Ezért tehát, azt gondolom, mindenképpen nagyon fontos megjegyeznem azt, hogy az önök munkája meghatározhatja azt, hogy azt a kérdést, amit a társadalom jogosan vár el önöktől, teljesítik-e; teljesítik-e olyan szinten, hogy azokra a gyanús beszerzésekre, amelyek az országos önkormányzat körül megjelentek - és most már tudom, hogy vizsgálatok vannak, és mint ahogy a bizottsági ülésen el is hangzott, ebben a hónapban állítólag történik valami, ami arról szól, hogy a vádemelés megindul-e, vagy elkezdődik-e vagy nem -, kaphatunk választ. El vannak késve. Azért vannak elkésve, mert az elmúlt időszakban az a mélypontra jutás mindenképpen önöknek is köszönhető, mert nem mondták ki azt a verdiktet, amely iránymutatást adott volna arra, hogy valóban történt-e olyan bűncselekmény, amely vádemelésre kellett hogy kerüljön, vagy éppen nem történt, mert akkor megnyugtatták volna a magyar társadalmat, hogy nem történt semmilyen bűncselekmény. De amikor ezeket mondom, akkor néhány konkrét dolgot is hadd mondjak!
Az 1,6 milliárd forint, amit az EMMI, Balog Zoltán miniszter úr leállított, mindenképpen figyelemre méltó összeg, nem a nagysága miatt, hanem azért, mert egy olyan programot tudott volna finanszírozni, ami arról szól pontosan, amit a romák a legjobban éreznek a bőrükön, hogy nem tudnak elhelyezkedni. Ez a „Híd a munkába” nevű program megrekedt, illetve összedőlt, ha stílszerűen szeretném mondani, azért dőlt össze, mert azt a pénzt nemhogy zárolták, hanem eltűnt, és ennek ellenére kapott olyan lehetőséget az Országos Roma Önkormányzat, hogy pénzügyi átütemezésre kerüljön sor. Hogy lehet az, hogy pénzügyi átütemezésre kerülhet sor akkor, amikor egy pénzösszeg eltűnik? Ez magyar forrás és európai uniós forrás. Mert ebben az esetben, bűncselekmény esetén, azt gondolom, ha bűncselekmény valóban, akkor nem lehet arról szó, hogy átütemezzék, de úgy ütemezzék át, hogy havonta 500 ezer forintot 2017 márciusáig, illetve a fennmaradó összeget pedig, ami több mint 1,5 milliárd forint, 2017 nyarán egy összegben kell visszafizetni. Ez rendjén is lenne, ha nem látnánk azt a luxusköltekezést az országos önkormányzatban, amit láthattunk az elmúlt évben és most is, azokat a luxuskiadásokat, hogy például Audi nem tudom, hányasra váltották az Opeljüket; azt gondolom, ezek mindenképpen azt jelzik, hogy a társadalom jogos igénye merül fel, hogy valami történjen itt.
A másik kérdés az, hogy ha ilyen ütemben finanszírozzák vissza azt az összeget, amelyről már beszéltem, az 1,6 milliárd forintot, hogyan valósul meg a program? Hogy tud megvalósulni az a program, ami a romák foglalkoztatásának lehetőségeit bővítette volna? A válasz egyszerű: sehogy. Viszont önök ezt a kérdést még nem nyitották meg, hogy akkor ebben történik-e vádelemelés vagy nem, mert látható az, hogy a foglalkoztatási hátrányból adódóan a romák megítélése mindenképpen sokkal rosszabb, mint volt az elmúlt időszakban.
Hadházy Ákos képviselőtársam mondta a gépkocsik beszerzését, illetve bérlését, amelyek Opel gépkocsik voltak, a tavalyi évben nagy port vert fel ez is. Én azt gondolom, egyértelmű, hogy ilyen pénzpazarlás nincs, illetve van, de ezek szerint asszisztál hozzá akár az ügyészség, akár pedig a politika, hogy ezt tovább engedik, és nem állítják meg ezt a folyamatot. Még egyszer mondom: lehet, hogy 2016 decemberében önök azt mondják, hogy vádat emelnek, de késő lesz ahhoz, hogy a magyar társadalmat megnyugtassák, mert az elmúlt egy évben már mindenképpen nagyon nagy a probléma.
És továbbmennék: számítógépek beszerzése. Most feljelentés történt az adott cég esetében, hogy feljelenti az Országos Roma Önkormányzatot, mert több tíz millió forintot nem tud kifizetni neki. A diákoknak - hogy tudják a képviselőtársaim is, ha nem tudnák - vettek új számítógépet, laptopokat, a diákokhoz ezek nem jutottak el, de a számítógépet kiszállították. Tehát az a kérdés, hogy hol vannak a számítógépek, hogyan fogja ez a cég megkapni a jogos pénzét, amit kiadott egyébként a gépekre. Ezek mind kérdéseket vetnek fel, és azt gondolom, hogy jogos kérdéseket.
Ebből adódóan, azt gondolom, ezeknél is lehet látni azt, hogy egy olyan magyar vállalkozót hoztak rossz helyzetbe az Országos Roma Önkormányzatban, ahol mindenképpen egyébként önöknek hivatalból kellett volna egy olyan eljárást indítani, hogy hogy történhetett volna. Lehet, hogy a jogi tudásom nem terjed ki arra, hogy feljelentést kellett volna tenni, egyébként feljelentés is történt, de akkor sem látjuk a végét, hogy történt-e valami ebben az ügyben.
Irodabútorok több tíz millió forintos, közel százmillió forintos tételekben szintén, megyei irodák bérlése - ez egy külön kategória. Az előző években 400-500 ezer forintért az Országos Roma Önkormányzat képviselői a saját lakásukban béreltek irodákat. (Dr. Bárándy Gergely: Botrány botrány hátán!)
Kérdezném én a legfőbbügyész-helyettes urat: rendjén van ez így? Rendjén van akkor, amikor egyébként, még egyszer mondom, és többször fogom elmondani, a magyarországi cigányság megítélése olyan, amilyen? Nincs rendjén, mert meg kell állítani azt a helyzetet, ami van, és ha a politika nem akarja megállítani azt a pénzherdálást, amit egyébként látunk az Országos Roma Önkormányzatban, akkor önöknek ezt hivatalból meg kellene tudni állítani, mert segítenék a társadalmat, és egyébként segítenék a magyarországi romákat is, hozzáteszem, mert a magyarországi romák is sokkal jobban tudnának ebben az országban érvényesülni, ha látnák azt, hogy ilyen esetekben eljárások indulnak.
Épületek: nem térnék ki nagyon rá, de az épületeknek a vásárlása körül is számtalan sajtóhír megjelent, ebben se láttunk semmilyen olyan előrelépést, ami azt mutatta volna, hogy nem lehet ma luxusvillákat venni Budán, és egyéb más dolgot, akkor egyébként, amikor a magyarországi cigányságnak a megélhetése olyan, amilyen, és azt lehet mondani, hogy kenyérből se tudnak jóllakni ezek az emberek, helyettes ügyész úr, és a másik oldalon pedig azt látjuk, hogy budai villákat irodának bérelnek és vásárolnak. Én azt gondolom, hogy ez mindenképpen felháborító és visszataszító.
Lehetne még sorolni, mert itt felsoroltam körülbelül még 30 ilyen pénzköltést, amit az elmúlt időszakban az országos önkormányzaton belül lehetett látni és tapasztalni, mégis azt gondolom, hogy nem teszem meg, hogy mindegyiket végigsorolom, mert nem szeretném rabolni az idejüket, de egyetlenegy biztos: ma Farkas Flóriánnak itt kellene ülni. És látom, hogy Hadházy Ákos képviselőtársam visszajött, neki szeretném mondani, hogy ne essen túlzásokba, amikor azt mondja, hogy Farkas Flórián mindennap bejön a parlamentbe. (Derültség az MSZP soraiban.)
Tisztelt Képviselőtársam! Se ma nincs itt egyébként (Korózs Lajos: Fizetésnapokon szokott bejönni!), se az oktatási vitanapon nem volt itt, se a foglalkoztatási vitanapon nem volt itt, és sorolhatnám, az európai uniós vitanapon nem volt itt, tehát akkor túlzásokba ne essünk… (Dr. Bárándy Gergely: Épp lopott!) Ha a legfontosabb vitanapokon nincs itt, és egyébként a szavazást követően pedig elhagyja a termet, az, azt gondolom, mindenképpen minősíti az ő munkáját, és minősíti a kenyéradó gazdájának is a munkáját, tevékenységét, mert engedi Farkas Flóriánt miniszterelnöki megbízottként vagy éppen miniszteri megbízottként, nem beszélve arról, hogy listás országgyűlési képviselő, ahogy én is, tehát én azt gondolom, hogy lehetne változtatni ezen.
(13.00)
De nem Farkas Flóriánról szól ez a dolog, hanem a magyarországi cigányság helyzetéről. Tudja, nem akarom szinkronba állítani azt, hogy nagyon sok szegény ember - nem mondom, hogy roma, szegény ember - kap büntetést azért - és lehet, hogy vádemelési javaslattal, és nem a bíróságon, hanem a rendőrség már megbünteti -, mert a kerékpárjukat világítás nélkül használják sötétedésben. Jogos az a büntetés, nem mondom, hogy nem, de amikor Zalakomár községében sorozatosan 50 ezer forintos büntetést kapnak a romák, mert a kerékpárjuk nincs kivilágítva, ez nincs szinkronban, nincs helyzetbe hozva azzal, amilyen pénzköltések voltak az Országos Roma Önkormányzatban. S nem beszélek arról egyébként, amit a napokban is lehetett hallani, ami, azt gondolom, teljesen triviális, hogy egy 70 éves idős bácsit tartóztattak le azért, mert éppen egy biciklin tolt néhány faágat, ezért már eljárás indult ellene. Szeretném jelezni, hogy a tavalyi évben és az azelőtti évben is nagyon sok roma ezért nagyon nagy büntetést kapott. Nem felmentve őket, viszont így sincs szinkronba hozva azzal a több százezer, több millió forintos pénzköltéssel, amit láthatunk, hogy hogy kaphatnak ők több tízezer forintos büntetést, míg a másik oldalón nincsenek ugyanazok az értékek bemutatva. Tehát nem arányosan próbálják meg a dolgokat kezelni, és én ezt nagyon nagy hibának tartom.
A mai nap, amikor indultam ide, reggel láttam - ez is a beszámolóhoz tartozik egyébként, még ha nem is nagyon szűken, de mindenképpen -, hogy tegnap a PISA-felmérés azt mutatta ki, hogy a magyarországi diákok hogyan teljesítettek, és mindjárt kihozták, hogy a leghátrányosabb helyzetűek miatt van ez a felmérési eredmény. Itt van az, amiről beszélek, hogy azok a pénzek és azok az eszközök, amelyeknek el kellene jutni, mondjuk, az oktatásban a leghátrányosabb helyzetűekhez, engedjük, hogy elherdálásra kerüljenek, vagy éppen bűncselekmény útján el legyenek lopva. Ne engedjük, mert ezzel az egész társadalmat, ha úgy tetszik, egy olyan helyzetbe hozzuk, hogy magyarázkodni kell. Magyarázkodni kell a többségi társadalomnak, hogy az én adófizetői pénzem, szeretném, ha olyan célra fordítódna, amely valóban megtérül, és a roma közösség, a szegénységhez tartozóak is szeretnék látni azt, hogy a pénzük és az a segélyezés - vagy bárhogy nevezhetjük -, közfoglalkoztatás elérhet őhozzá is, mert vannak tisztességes adófizetők.
Ebből adódóan tehát, én azt gondolom, hogy magyarországi romák és a szegény emberek védelmet érdemelnének az önök részéről is, hogy a megítélésük változzon. Higgye el nekem, ez nemcsak politikai kérdés, hanem az önök szakmai kérdése is, hogy tud-e változni. Mert a politikai, a kormányzati szinten nem jelenik meg, hogy ebben a kérdésben nagyon nyugvópontot szeretnének, mert azt lehet látni, hogy ha akartak volna, akkor már tehettek volna olyan politikai lépéseket, amelyekkel mindenképpen irányt mutattak volna akár az Országos Roma Önkormányzatnak, akár Farkas Flóriánnak, és akkor talán teljesen más lenne a mai helyzetünk az oktatásban, a foglalkoztatásban vagy éppen a lakhatásban, nem beszélve az egészségügyi ellátásról.
Ezért tehát, legfőbbügyész-helyettes úr, én azt szeretném kérni öntől, hogy amit mondtam, azt helyén kellene kezelni. Nem azt mondtam, hogy holnap Farkas Flóriánt a vádlottak padján akarom látni, de mindenképpen azt gondolom, a magyarországi cigányság érdekében meg kell találni azokat a bűnösöket, ha vannak, akik elkövették azokat a pénzköltéseket, amelyek mindenképpen sérthetik a roma lakosságot is, mert ők is érzik ennek a hátrányát most már a településeken, főleg a kisebb településeken, és a többségi társadalomnak a megnyugtatása is önökön múlik, és nem akarok nagy terhet rakni az önök vállára, de mindenképpen az önök felelőssége is, hogy ebben a kérdésben mennyire kívánnak a következő időszakban eredményt hirdetni, vagy éppen azt mondani, hogy nem történt semmi. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me