DR. RUBOVSZKY GYÖRGY,

Full text search

DR. RUBOVSZKY GYÖRGY,
DR. RUBOVSZKY GYÖRGY, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Ha már Répássy képviselő úr belement egy kicsit ennek a történelmi áttekintésébe, akkor én is annyiban hadd menjek bele, hogy a régi igazgatási rendszernek, az úgynevezett Országos Igazságszolgáltatási Tanácsnak én két alkalommal is tagja lehettem, úgyhogy közvetlenül láttam ezt a gyakorlatot, és láttam azt, hogy akkor az OIT elnöke hivatalból az Országgyűlés által megválasztott legfelsőbb bírósági elnök volt. Az igazgatást alapvetően a hivatal bonyolította, de az elnök közvetlen irányítása mellett, és ha jól emlékszem, akkor Vastagh Pál igazságügyminiszter minisztersége alatt, 1994-1998 között jött létre az Igazságszolgáltatási Tanács. (Dr. Bárándy Gergely: 1997-ben.) Azelőtt a bírósági hivatal és a bírósági igazgatás az Igazságügyi Minisztériumnak egy főosztálya volt.
Amikor szóba került az OIT hatáskörének szétválasztása, tehát hogy legyen egy szakmai vezető és ez a Kúria elnöke, és legyen egy igazgatási vezető, aki az Országos Bírósági Hivatal vezetőjeként a bírósági igazgatást ellátja, akkor azért baljós hírek jöttek Európából, mert volt olyan ország, ahol ezt a szétválasztást megcsinálták, és annak ellenére, hogy ott is a legfelsőbb bíróság elnöke a szakmai dolgokért felel, a bírósági hivatal vezetője pedig az igazgatási dolgokért, akkor abban az országban a pénzügyminiszter a költségvetést mégis a legfelsőbb bíróság elnökével tárgyalta meg, holott nem ő látja el az igazgatási feladatokat.
Szóval, nem volt teljesen sima és teljesen tiszta az a kép, amit Európa mutatott ebben a kérdésben; voltak félelmek. Meggyőződésem szerint ezek, hála istennek, alaptalanok voltak. A legjobb tudomásom szerint a Kúria és az Országos Bírósági Hivatal vezetése közötti kapcsolat teljesen rendezett és normális, és minden körülmények között megfelel.
Tisztelettel én mint a bizottság elnöke, nem tettem fel kérdést, de a feltett kérdésekre adott válaszok alapján teljes, nyugodt meggyőződéssel támogattam az országgyűlési határozat előterjesztését, és itt is azt szeretném bejelenteni, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt képviselőcsoportja támogatja azt, hogy az Országgyűlés ezt a határozati javaslatot, vagyis a beszámoló elfogadását hozza be. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me