TASÓ LÁSZLÓ

Full text search

TASÓ LÁSZLÓ
TASÓ LÁSZLÓ nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Minden alkalommal élvezettel hallgatom Ander Balázs képviselőtársam hozzászólását, mert felkészült ember (Ander Balázs: Köszönöm szépen.), aprólékos és valóban szerteágazó tudással rendelkezik. Ez egyébként imponál nekem megmondom őszintén. És természetesen hozzá kell azt is tennem, hogy vannak olyan gondolatok, amelyeket alkalmanként mérlegelek utána, és próbálom a következő alkalommal megfontolva a lépéseket úgy tenni, hogy talán ezeket felhasználjam.
Most konkrétan az előttünk lévő törvényjavaslat, amely 11 módosítást tartalmaz, ez kevésbé kapcsolódik az elmondottakhoz, bár fajsúlyos elemei mindenképpen kisarkosíthatók. Az aggályokat próbálnám eloszlatni, ha sikerül, sikerül, ha nem, nem. Mégiscsak szeretném felhívni a figyelmét arra képviselőtársamnak, hogy egyáltalán nincs olyan szándéka a törvényalkotóknak, hogy bármilyen módon olyat fedjen el a közvélemény elől vagy olyat bújtasson, amely alkalmas lehet bűncselekmények kivitelezésére. Nincs ilyen szándéka, soha nem volt ilyen szándéka a törvényalkotóknak. Szerintem soha nem lesz ebben a Házban olyan szándéka senkinek sem, nem feltételezném ezt senkiről sem, aki itt ül, és azt gondolom, hogy ezt azért mégiscsak le kell szögezni, hogy a szándék egyértelműen jobbító.
A műszaki adatokkal kapcsolatban azt gondolom, hogy mégiscsak át kell gondolni a mai világban, amikor a Marsra készülünk, vagy éppen 3 másodpercen belül irányítjuk a Holdra készülő következő expedíciót, ha úgy alakul majd, hogy milyen veszélyei vannak annak, ha minden műszaki paramétert megismerhet bárki korlátozás nélkül. Mindig hozzá kell tenni, hogy egyáltalán nem volt és nincs is a közbeszerzés érintve, a szabályokat nem módosítottuk, e tekintetben nincs arról szó, hogy nem ismerhet meg valaki olyan közérdekű információt, amelyet korábban e törvény elfogadása előtt megismerhetett volna. Ez nincs benne.
Az önkormányzatokkal kapcsolatos véleményét nagyon érzékenyen figyelem, hiszen 20 évig polgármester lehettem, és tudom azt, hogy az önkormányzatok mennyire igényesek és mennyire igénylik azt a lehetőséget, hogy a nagy beruházásoknál is mondjanak véleményt. De ez a módosítás szintén nem vesz el tőlük semmit, hiszen minden komolyabb közlekedési fejlesztés előtte benne van a megyei területrendezési, területfejlesztési koncepciókban, tervekben.
Itt ez a módosítás arról szól, hogy ha nem tenné meg az önkormányzat és ez késleltetné, vagy nem akarja megtenni szándékosan egy olyan beruházás megvalósításának esélyét vagy lehetőségét, ami egyébként valóban közérdekű és valóban fontos, akkor legyen lehetőség beavatkozni; de nem az önkormányzati rendeletbe történő beavatkozás, mert abba nem tud beleavatkozni a magyar kormány.
(19.10)
A rendeletalkotás jogát nem veszi el az önkormányzattól. E tekintetben egyáltalán nincs esélye arra, hogy belenyúljon valóságosan.
A pozitív elemeket nem sorolta fel, képviselőtársam, csak mondta, hogy vannak benne negatív elemek. De a pozitív elemeket nem említette, jó lett volna arról is szólni, hogy vannak pozitív elemek is. Ezt gondolom a bólintását látva. Azt gondolom, hogy bármilyen rosszindulattal is próbáljuk megközelíteni a törvényalkotási munkát, szerintem szándékossággal nem lehet illetni. Szándékosan rosszat nem akarunk, könnyítéseket, egyszerűsítéseket szeretnénk elérni, és a törvénymódosítás erre irányul. Tehát tisztelettel mégiscsak azt kérem, hogy a Jobbik fontolja meg, tudja-e támogatni a javaslat egészének elfogadását, mert közben olyan jó és támogatható célokat nem fog segíteni megvalósulni, amelyekről a korábbiakban, a vita elején még képviselőtársaim is szólt.
Tisztelettel szeretném elmondani, hogy megértem és valóban érzékeny vagyok arra, amikor bármilyen vállalkozás keretein belül foglalkoztatott munkavállalókat nem tudjuk megvédeni. Van ilyen veszély, és van ilyen, előfordul és elő is fog fordulni. De azt is tudni kell, hogy a világ legjobb törvénye, amilyen nincs, de mégis a legszigorúbb és legelőrelátóbb törvénye sem tudja a gonoszságot megakadályozni, nem tudja megállítani azokat a törekvéseket, amelyek valóban kárt okozhatnak munkavállalóknak. Még egyszer mondom: látjuk, érezzük, próbálunk a magunk eszközével ennek akadályt állítani. Remélhetőleg ezt sikerrel tesszük.
Egyébként, képviselőtársam, felelősséget érzek valóban valamennyi, az ágazatban dolgozó életéért, hiszen van erre lehetőségem. Úgyhogy szerintem az fontos dolog, hogy a munkánkat úgy végezzük, hogy erre figyelemmel vagyunk, és együtt érzünk, ha valamilyen területen problémák merülnek fel.
Még egyszer tisztelettel köszönöm aktív közreműködését minden alkalommal. Valóban élvezettel hallgattam a hozzászólásait. Mégis azt kérem a végén, mivel a kormány álláspontjával a módosító javaslat megegyezik, hogy támogassa az Országgyűlés minden tagja a törvény elfogadását. Köszönöm szépen a figyelmüket. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me