V. NÉMETH ZSOLT

Full text search

V. NÉMETH ZSOLT
V. NÉMETH ZSOLT földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Ha önnek fontos a légszennyezettség csökkentése, akkor a szakmaiatlan és demagóg elemekkel nem fűszerezi meg, nem hitelteleníti el segítő szándékát. Mert mi a helyzet? Az, hogy az elmúlt évtizedekben szabályozásunknak és az új technológiáknak köszönhetően a határérték feletti ipari légszennyezés gyakorlatilag megszűnt. A közlekedés okozta légszennyezés visszaesett. Ezért lett sokkal nagyobb jelentősége… (Leesik a mikrofonja.) - elnézést. Tehát ezért lett sokkal nagyobb jelentőségű a lakossági kibocsátás.
Egyetértünk abban, hogy a legnagyobb problémát a kis méretű szálló por, a PM10, a PM2,5 okozza, de a levegő minősége 1990 óta folyamatosan javul. Igaz, hogy vannak időszakok, különösen a fűtési időszakok, amikor egyes paraméterek esetén meghaladja az EU által előírt határértéket, ezért 16 más európai uniós országgal együtt velünk szemben is kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Unió. Erre a kormányzat egy ágazati programot fogadott el még 2011-ben, amelynek állásáról egyébként az ön által vezetett bizottságot a kormány rendszeresen tájékoztatja.
Ebben az intézkedési csomagban 770 milliárd forintot irányoz elő a kormányzat a probléma megszüntetésére. Szeretném felhívni a figyelmét, hogy az egy budai garzon árányi 54 milliós költség csak az idei kommunikációs költségekre szánt forrás. Ebben az évben is több tíz milliárdot fordított a kormányzat erre a célra, például vasútvonal-villamosításra, energiahatékonysági beruházásokra, ez utóbbira 23 milliárd forintot.
Az elmúlt években többek között tájékoztató anyagokat juttattunk el az önkormányzatoknak az avar és a kerti hulladék megfelelő kezeléséről, lakossági energiahatékonysági pályázatot írt ki a kormányzat fűtőberendezések cseréjére, fűtés-korsze-rű-sí-tésre. Épp az elmúlt hetekben jelent meg a vidékfejlesztési pályázat aprítógépekre, amire egyébként egy közös sajtótájékoztatón hívtuk fel a figyelmet, hogy ennek vannak a légszennyezettséget csökkentő vonzatai is. 2015-ben indítottuk el a „Fűts okosan!” kampányt, amelyben a helyes fűtési technikákra hívtuk fel a figyelmet.
Képviselő Úr! Ön megalkotta a megélhetési légszennyezés kategóriáját. Minekutána a közbeszédből kiveszett a megélhetési bűnözés, én nem tartom jó dolognak, hogy ezt bevezetjük. A magyar szociális háló nem tartja ezt indokoltnak, és ezek a felszólalások felmentik azokat az embereket, akik a környezetüket mérgezik ezzel az anyaggal. Ha csak a mélyszegénységben élők használnák a rossz fűtőanyagot, égetnék a hulladékot, Magyarország levegője sokkal jobb lenne. Sajnos, a kertvárosi részeken is előfordul, ezért jelentős szerepe van a tájékoztatásnak. Egyébként az elmúlt évben fejeződött be egy 3 milliárd forint értékű műszerbeszerzési projekt a légszennyezési mérőhálózat korszerűsítését elősegítendő. És valóban, vannak túllépések, azonban szakmaiatlan a részecskeszámra vonatkozó jelzése képviselő úrnak, mert szennyező anyag koncentrációjára van csak határérték az Európai Unióban. Tehát erre hivatkozni helytelen.
Végezetül, válaszolva a kérdésére, igen, folyamatban van egy jogszabály megalkotása, amely maximálná a fűtőanyag kéntartalmát és meghatározná a fűtőérték minimumát. Köszönöm szépen a figyelmet, és kérem, fogadja el válaszomat. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me