SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Talán ismert az a tény önök előtt is, hogy a statisztikák szerint Magyarországon jelen pillanatban már 4 ezren halnak meg légszennyezés miatt, ami nagyjából megegyezik a rákos megbetegedések számával. Ez Budapesten körülbelül 2 ezer főt jelent, nagyvárosonként pedig 200-300 fő az áldozatok száma. Ehhez a halálozási statisztikához évi 100 ezer súlyos megbetegedést hozzá kell adni, hiszen a tüdőrákos megbetegedések mintegy ötöde közvetlenül összefügg a légszennyezéssel.
Nem véletlen, hogy a zöldombudsman nemrég úgy fogalmazott, hogy Magyarország legsúlyosabb környezetegészségügyi problémája a korszerűtlen technológiájú lakossági fűtés okozta levegőszennyezés. Az ombudsmani hivatal vizsgálata szerint a fő ok az, hogy a lakosság széles rétegei vizes fát, rossz minőségű, de államilag olcsóvá tett lignitet, barnaszenet, sőt nemegyszer hulladékot égetnek odahaza a kályhákban. Amíg 2000-ben, szintén az Orbán-kormány idején a lakossági fűtésből származó egészségkárosítórészecske-kibocsátás a teljes szennyezőanyag-mennyiségnek csak a negyedét tette ki, ez mára meghaladja az 50 százalékot, mint az államtitkár úr számára is ismert.
Ebből adódóan ennek vizsgálatára a Levegő Munkacsoport munkatársai külföldi szakértők bevonásával vizsgálták Heves megye és Borsod-Abaúj-Zemplén megye ilyen szintű légszennyezettségét, és ma már azt lehet mondani, hogy egy-egy ilyen védett völgyben, ahol kisebb a légáramlat, akár 30-35 ezer részecskét mértek a PM10-szennyeződés mérése során, ami az egészségügyi határértékek sokszorosa.
(16.00)
A szegény térségekben élők szó szerint mindennel fűtenek, bálás ruhával, gumiabronccsal, fáradt olajjal, hiszen nincs más választásuk, ha nem akarnak megfagyni. A probléma olyannyira súlyos és nyilvánvaló, hogy immár hatodik éve kötelezettségszegési eljárás folyik a magyar kormány ellen légszennyezés elhanyagolása miatt, a baj pedig lassan a nemzetközi sajtónak is feltűnik, hiszen a nemzetközi sajtóban írták meg, hogy lakosságarányosan közel annyian halnak meg Magyarországon légszennyezés következtében, mint a hírhedten koszos levegőjű Kínában.
És most nézzük, hogy reagál erre a népegészségügyi magyar rendszer és a katasztrófaellátás (sic!). Hiszen gyakorlatilag itt az Orbán-kormány nagyságrendileg nevetséges összeget, egy budai garzon árát biztosítja Magyarország szállópor-szennye-zésének csökkentésére. Pedig fontos lenne állami ráfordítás például a fővárosi és vidéki mérőállomások fejlesztése kapcsán.
A megoldás viszonylag kézenfekvőnek tűnik, a szociális tűzifaprogramokban elő kell írni a fa maximális víztartalmát és a megfelelő minőségű fűtőanyagot a legszegényebbek számára elérhetővé kell tenni. A lignitet ki kell venni a háztartási fűtőanyagok közül, a lakosságnak pedig segíteni kell a fűtés korszerűsítésében. Erre kell költeni az EU-tól az energiahatékonyság növelésére kapott pénzeket.
A kérdésem az, hogy államtitkár úr, illetve minisztériuma tudná-e támogatni olyan szabályozás megvalósítását, ami ilyen jellegű korlátozásokkal lehetőséget adna a tüzelőanyagok környezetvédelmi szempontú negatív hatásainak csökkentésére. Elvárom megtisztelő válaszát. Köszönöm, elnök úr. (Zaj. - Az elnök csenget.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me