DR. TURI-KOVÁCS BÉLA

Full text search

DR. TURI-KOVÁCS BÉLA
DR. TURI-KOVÁCS BÉLA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Szándékom ellenére azért kértem szót, mert elhangzott itt egy olyan felszólalás, amely nem maradhat válasz nélkül. Ebben a felszólalásban nem kevesebbet állított a felszólaló képviselő, mint hogy a köztársasági elnök úr megfontolásait nem a törvényes eszközök használata, nem a törvényes eszközök lehetőségeinek a teljes kihasználása, hanem valami más szándék vezetné. Ezt vissza kell utasítani! A köztársasági elnök úr teljes működése egyértelművé tette, hogy akár jó és kedvező az a Fidesz-többségnek, amely döntést ő meghozza, a döntését meghozza, és ezt a döntését az alkotmányos keretek között gyakorolja, és ide, ha kell, visszaküldi a törvényeket.
Az, hogy vajon mit kell alkalmaznia a köztársasági elnök úrnak ilyenkor, ezt a fajta vétót avagy pedig az Alkotmánybírósághoz kell fordulni, szigorúan a köztársasági elnök úr mérlegelésén áll vagy bukik, szigorúan a köztársasági elnök úrnak kell mérlegelnie, hogy melyik az, amelyik a jog és az alkotmányosság érvényesülését a leginkább elősegíti. Meggyőződésem szerint az adott esetben azt kell nézni és vizsgálni, amikor az alkotmányos kérdést próbálja valaki feszegetni, hogy amikor a felhívás megérkezik, akkor annak a többség vajon eleget kíván-e tenni, vagy nem kíván eleget tenni. Ha nem kíván eleget tenni, kellő indokkal teszi-e azt, ha pedig eleget tesz, akkor ehhez megadja a kellő indokolást.
Azt gondolom, hogy ez esetben is, mint eddig általában, a többség ennek megfelelően járt el. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me