DR. SCHIFFER ANDRÁS

Full text search

DR. SCHIFFER ANDRÁS
DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A kronológiai hűség kedvéért kénytelen vagyok felidézni, hogy maga a plázastopjavaslat egy LMP-s indítvány volt, egész pontosan a gondolat mai képviselőtársam, Sallai Róbert Benedek fejéből pattant ki még annak idején 2010-ben, és ennek alapján terjesztette elő az LMP akkori frakciója. Viszont az a helyzet, hogy nekünk vitánk ezzel a törvényjavaslattal, illetve ennek kapcsán a módosító javaslatokkal egészen másmilyen, mint néhány előbb megszólalt ellenzéki képviselőnek. Mi továbbra is a zéró toleranciát kérjük számon a plázák terjeszkedése dolgában.
Az eredeti LMP-s javaslat az volt, hogy szabadítsuk föl a magyar vidéket, szabadítsuk meg a magyar kiskereskedőket, helyi termelőket a plázák, a nagykereskedelmi láncok nyomásától. Ehhez képest önök megint azt csinálják, hogy van egy támogatható téma, van egy népszerűtlen piac, és úgy forgatják ki a javaslatot, hogy utána egyetlenegy cél teljesüljön: csak a Fidesz; illetve csak a Fideszhez közel álló oligarchák tollasodhassanak tovább.
Ez a törvényjavaslat az elnöki levél szerint is három olyan hibában szenved, amelyik nem jött volna létre akkor, ha tisztességes jogalkotás folyna a kormányban, és ha önök komolyan vennék a törvényhozói munkát. A köztársasági elnök úr olyan jogtechnikai hibákat észrevételez, amelyek esetében megjegyzem, nem is a megfontolásra visszaküldés, hanem az alkotmányos vétó lenne a megfelelő eszköz. Ezek olyan koherenciazavarról, olyan zűrzavarról tanúskodnak, amelyek kapcsán az Alkotmánybíróságnak kellene kimondani a szót.
Egészen elképesztő az, amit a határidőkkel kapcsolatban művelnek, hogy január 1-jén megindulnak olyan eljárások, amelyben részt vevő bizottságok csak február 1-jén alakulnak meg. Szeretném jelezni, hogy az ilyen jogalkotási zűrzavar alapvetően kiszámíthatatlanná teszi a magyar jogrendszert, és ez bizony a befektetni, kockáztatni kívánó vállalkozók oldalán is egy nagyon súlyos bizonytalansági tényező. De a zűrzavar nemcsak a jogszabályon belül, hanem a jogrendszer egészében is fennáll. Azt észrevételezte a köztársasági elnök, hogy a közigazgatási eljárási törvénnyel is ellentétbe kerül az eredeti, parlament által elfogadott javaslat.
A legszebb viszont az, hogy a törvény semmiféle mankót nem ad, hogy a szakhatósági eljárásban való mérlegelés során a bizottsági véleményeket milyen szempontok alapján kell figyelembe venni. És itt van az eb elhantolva, államtitkár úr. Az a helyzet, hogy ez az egész bizottságosdi és a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal önkényes kijelölése arra jó, hogy önök a haverokat hozzák helyzetbe. Nem véletlenül nem fektetnek le a törvényben szempontokat, és amit a Törvényalkotási bizottság elfogadott, az semmilyen módon nem felel meg annak a kívánalomnak, amit a köztársasági elnök megkíván. Továbbra sem tudjuk, hogy milyen szempontok alapján fog engedélyeket kiadni Rácz Róbert, milyen szempontok alapján fog a bizottság véleménye bekerülni a hatósági eljárásba.
(A jegyzői székben Földi Lászlót dr. Szűcs Lajos váltja fel.)
Továbbra is kíváncsian várom L. Simon László felszólalását. Én abban a szerencsétlen helyzetben vagyok, államtitkár úr, hogy egyszer sem hallottam az ön magyarázkodását, hogy milyen olyan speciális szaktudással rendelkezik Rácz Róbert, hogy feltétlenül neki kell ezeket a döntéseket meghozni. Az a helyzet, hogy önök nem a helyi termelők, nem a hazai kkv-k érdekeit, nem a családi gazdaságok érdekeit nézik, hanem a haverok érdekeit. Ha valóban a magyar kiskereskedelem megerősítése lenne a szempont, akkor elfogadnák az LMP-nek azt a követelését, hogy hirdessünk zéró toleranciát a plázákkal szemben, akadályozzuk meg a plázák terjeszkedését. Erre a Fidesz válasza az, hogy rendben, kivéve azokat, akik a Fidesznek kedvesek. És hogy kik kedvesek a Fidesznek, azt majd eldönti Rácz Róbert.
Hegedűs Lórántné is felvetette: nem tudjuk pontosan most sem, hogy milyen szempontokat kell majd mérlegelni. Én tennék még egy olyan javaslatot, ha ez a jogalkotási eljárás alapján a törvényhozási rendbe beleférne, hogy akár azt is lehet mondani: a kérelmezőnek meg kell felelnie a választásokon győztes kormánypárt választási programjának. Ez ebben az esetben rendkívül egyszerű lenne, azt a kritériumot kell kielégíteni, hogy folytatjuk. De hogy mit folytatnak, azt pedig szerintem pontosan tudja mindenki ebben az országban.
Köszönöm szépen. (Taps az LMP és az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me