ELNÖK

Full text search

ELNÖK
ELNÖK: Tisztelt Országgyűlés! Az Országgyűlés tavaszi ülésszakának 7. ülésnapját megnyitom. Tájékoztatom önöket, hogy az ülés vezetésében Szűcs Lajos és Gúr Nándor jegyző urak lesznek a segítségemre.
Tisztelt Országgyűlés! A Képviselőházi Napló tanúsága szerint 1934. április 17-én házelnökelődöm, Almássy László ekként nyitotta meg az ülésnapot:
„Tisztelt Képviselőház! Bemutatom a tisztelt Háznak a Gróf Tisza István Emlékbizottság meghívóját, amellyel gróf Tisza István emlékszobrának folyó hó 22-én megtartandó leleplezési ünnepélyére a tisztelt Házat meghívja. A Ház nevében személyesen teszem le a koszorút a szoborra, melyet 16 esztendővel mártírhalála után a nemzet kegyelete állított nagy fiának. Kérem a képviselő urakat, hogy az emlékszobor leleplezési ünnepélyén minél nagyobb számban méltóztassék megjelenni.”
Tisztelt Képviselőtársaim! Abban a megtiszteltetésben van részem, hogy ma, mintegy 80 év múltán házelnökként meghívhatom az Országgyűlés valamennyi képviselőjét, a mai napon esküt teendő kormány valamennyi tagját és minden honfitársunkat az újjáépített Tisza-szobor avatására, amelyre - Orbán Viktor miniszterelnök úr halaszthatatlan ukrajnai látogatása miatt - nem a korábbi tervek szerinti holnapi napon, hanem három nap múlva, pünkösd hétfőjén, azaz június 9-én 10 órától kerül sor.
Tisztelt Ház! Egy tragikusan nehéz korban az egykori házelnök és miniszterelnök Tisza István életét ugyanaz a múltat végképp eltörölni akaró barbár düh és gyűlölet oltotta ki, mint amelyik - egy újabb sötét kor beköszöntét jelezve - szobrát is elpusztította. A szobor helyreállítása nem pusztán kegyeleti gesztus, de annak kifejezése is, hogy - ellenszegülvén mindenfajta szélsőséges áramlatnak, amely gyökértelenné akart s akar tenni bennünket ebben a világban - mi, mai magyarok a múltat nem eltörölni akarjuk, hanem vissza akarjuk szerezni önrendelkezési jogunkat a saját történelmünk felett is, azt magunkénak vallva megérteni, tanulságait levonva, belőle valós önismeretet és mértéktartó önbecsülést nyerve folytatni akarjuk az utánunk jövő nemzedékek boldogulására.
Tisztelt Országgyűlés! A Házbizottságban született megállapodásnak megfelelően a mai napon napirend előtti felszólalásokra nem kerül sor.
Soron következik ma kezdődő ülésünk napirendjének megállapítása. A napirendre a Házbizottság terjesztette elő a javaslatát.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me