VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY nemzetgazdasági miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Köszönöm képviselő úr felszólalását, felvetését, hiszen valóban mi, magyarok hajlamosak vagyunk alulértékelni saját eredményeinket is időnként, holott ezek a sikerek, ezek a gazdasági teljesítmények európai mércével mérve is mindenképpen kiemelkedőek. Olyannyira, hogy az ön hozzászólása, felszólalása után, képviselő úr, még a hátam mögül az ellenzéki képviselők közül is taps illette ezt az eredménylistát. (Dr. Józsa István: Az a beszédnek szólt.)
(8.40)
Azt gondolom, hogy ez mindenképpen jó jel, azt mutatja, hogy ellenzéki képviselőtársaink tanultak az áprilisi választás eredményéből, kicsit átértékelték (Közbeszólás a Jobbik padsoraiból: Az MSZP!), vajon a választók miért is bízták meg a kormányt a munkája folytatásával, miért is kaptunk újra kétharmados többséget. És szocialista képviselőtársaink valóban, úgy érzem, kezdik most már elismerni ezeknek a teljesítményeknek a hátterében lévő közös erőfeszítést, közös munkát, ami valamennyi magyar állampolgár érdeme.
Tisztelt Képviselőtársaim! Engedjenek meg néhány összevetést arra vonatkozóan, hogy milyen teljesítmény is van mögöttünk. 2014 első negyedévében a magyar gazdaság növekedése 3,5 százalékra gyorsult, ahogy ön is említette, képviselő úr, ezzel valóban dobogós helyre kerültünk az Európai Unióban. Magyarország jobban teljesít abban a tekintetben is, hogy 4 év alatt összesítve magasabb növekedést ért el, mint az euróövezet tagállamai. Az a szomorú ténybeli helyzet van az eurózóna tekintetében, hogy az eurózóna az elmúlt években stagnált. Azért mondom azt, hogy ez egy szomorú tény, mert a legfontosabb exportpiacainkról van szó. Abban bízunk, hogy ebből a stagnálásból az eurózóna, -övezet kimozdul, és a növekedésen keresztül a magyar gazdaság exportlehetőségeit is segíteni fogja.
Alacsony költségvetési hiány és csökkenő pályán lévő államadósság mellett a legutóbbi havi adatok szerint több mint 10 százalékkal bővült az ipar teljesítménye. Ez is mindenképpen örömteli számunkra, hiszen azt gondoljuk, hogy az ipari teljesítmény növekedése húzza elsősorban a magyar gazdaság növekedését.
Említette szintén, az építőipar 34 százalékos dinamikus növekedést tudott maga mögött márciusban. Ez a második legmagasabb ütem volt az Európai Unióban, tehát itt is dobogós eredményt értünk el. 2014 első negyedévében az Európai Unió tagállamai közül Magyarországon bővültek legnagyobb mértékben a beruházások, ami a következő évek folytatódó növekedési pályájának megalapozásához is hozzájárul. Csak szeretném megemlíteni, hogy már 2013-ban is 10 százalékos növekedést tapasztaltunk.
Örömteli, hogy nő a kiskereskedelmi forgalom. A harmadik leggyorsabb volt az Európai Unió tagállamai közül ez a növekedés. A feketegazdaság fehéredése, a többletjövedelem az embereknél, a bérintézkedések, a családi adókedvezmény, mindez hozzájárult ehhez a fogyasztásbővüléshez. Két számjegyű növekedést ér el a külkereskedelmünk, mely emellett nemzetközi mércével is kiemelkedően magas többletet mutat fel. A bruttó hazaitermék-arányos nettó export tavaly a negyedik legmagasabb értéket érte el az Európai Unió tagállamai közül.
A foglalkoztatásról beszélt a képviselő úr. Én is meg tudom azt erősíteni, hogy 3,8 millió helyett most már 4,1 millióan dolgoznak az országban. A munkanélküliségi ráta itthon alacsonyabb, mint az Európai Unió átlaga. Itt is azt kell mondanom, hogy Magyarország az elmúlt 4 évben 3 százalékkal mérsékelte a munkanélküliségi rátát, és ezzel a balti államok után a negyedik legnagyobb csökkentést vitte véghez az érintett országok közül.
A családi adókedvezményekről beszéltem. A rezsicsökkentések eredményeképp megszűnt a pénzromlás. Most már az egymást követő hónapokban is nemhogy infláció, hanem defláció van, tehát a pénzünk értéke növekedett. Abban bízunk, hogy ez a folyamat tartós lesz, már abban a tekintetben, hogy alacsony lesz az infláció az év egészére vonatkozóan, hiszen ez mindenképpen azokon segít, akik alacsony jövedelműek, a pénzük, a nyugdíjuk jobban meg tudja őrizni az értékét.
A háztartásoknak évente több mint 300 milliárd forinttal kevesebbet kell költeniük lakásfenntartásra a rezsiintézkedések miatt. A növekvő jövedelmeknek és a csökkenő kiadásoknak is köszönhetően a háztartások megtakarításai 2500 milliárd forinttal gyarapodtak az elmúlt 4 évben.
Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tehát azt kell mondanom, hogy az imént említett nemzetközi összevetés is azt mutatja, hogy Magyarország teljesítménye az Európai Unió élvonalába tartozik. Merjünk örülni a közös sikereinknek, és legyünk büszkék arra, hogy Magyarország Európa többi államához képest számos területen valóban jobban, sőt nem egy esetben a legjobban teljesít.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me